aw2

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας το Μνημόνιο Συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Νομαρχίας Γρεβενών για τη δημιουργία του «Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα».
Η κατασκευή του αστεροσκοπείου στο όρος Όρλιακα, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, θα συμβάλει στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και θα αποτελέσει μια σημαντική ερευνητική υποδομή για το ΑΠΘ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας απαιτεί τη σύνθεση πολλαπλών δράσεων και το Αστεροσκοπείο μπορεί να συνεισφέρει τόσο στα Γρεβενά όσο και στην Περιφέρεια με δράσεις εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος» δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Η κατασκευή του παρατηρητηρίου, σε υψόμετρο 1480 μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη με κονδύλια περίπου 4 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και τη Νομαρχία Γρεβενών.
Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια έχει ο Θανάσης Οικονόμου, ερευνητής του Ινστιτούτου Φέρμι στο Σικάγο, ο οποίος κατάγεται από τα Γρεβενά και σήμερα συνεργάζεται με τη NASA σε τρεις διαστημικές αποστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
in.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2