aw2

Μπορεί οι αστεροειδείς να απειλούν τη Γη αλλά ο πλανήτης μας, με τη σειρά του, βρίσκει τρόπο να τους «εκδικείται». Η Γη αλλάζει το χρώμα των αστεροειδών, ταρακουνώντας τους καθώς περνούν από δίπλα της, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο: γιατί οι μετεωρίτες που προσγειώνονται στη Γη, έχουν διαφορετικό χρώμα από τους αστεροειδείς του διαστήματος.
Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη αποδείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα κάνει πιο κόκκινη την επιφάνεια των αστεροειδών, καθώς ο ηλιακός άνεμος "καίει" την επιφάνειά τους και αλλοιώνει τα μέταλλά τους –σαν ηλιοκαμένοι. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μετεωρίτες που φτάνουν στον πλανήτη μας ή αυτοί που περνούν από κοντά και μελετώνται με υπέρυθρα τηλεσκόπια, έχουν χάσει αυτό το κόκκινο χρώμα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Μπίνζελ του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ εξήγησε στο BBC News ότι "όταν οι αστεροειδής πλησιάζουν τη Γη, πραγματοποιούνται σεισμικές δονήσεις, που είναι τόσο ισχυρές ώστε οι αστεροειδείς χάνουν την επιφάνειά τους - ξεφλουδίζουν"
Οι περισσότεροι αστεροειδείς, αντίθετα από ό,τι γενικώς πιστεύεται, δεν είναι συμπαγείς μονόλιθοι από πέτρα ή μέταλλα, αλλά μάλλον σωροί από πέτρες και χαλίκια σαν "μπάζα", με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η αναδιάταξη των υλικών της επιφάνειάς τους από τις σεισμικές δονήσεις που τους προκαλεί η Γη, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια φρέσκα υλικά που βρίσκονταν προηγουμένως θαμμένα κάτω από τα επιφανειακά, τα οποία είχαν κοκκινίσει από το "έγκαυμα" της ηλιακής ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπίνζελ, όσο πιο κόκκινος είναι ένας αστεροειδής, τόσο πιθανότερο είναι να μην πλησίασε τη Γη και, αντίθετα, όσο πιο "χλωμός", τόσο πιθανότερο ότι πέρασε από κοντά της - ή έπεσε πάνω της.
Η ανακάλυψη ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκρούσουν καλύτερα μια πιθανή μελλοντική επικείμενη πρόσκρουση ενός ουράνιου "επισκέπτη" στον πλανήτη μας. Η πιο κοντινή περίπτωση είναι του "Άποφι", πλάτους 270 μέτρων, που το 2029 αναμένεται να περάσει σε απόσταση λιγότερη των 35.000 40.000 χλμ. από τη Γη, κοντινότερη και από την τροχιά αρκετών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Οι αστεροειδείς συνήθως έχουν σχήμα πατάτας και προέρχονται από τη ζώνη του ηλιακού συστήματος ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Μια ασθενής βαρύτητα τούς συγκρατεί ενωμένους, αν και συχνά διασπώνται σε δύο ή περισσότερα κομμάτια.

enet.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2