Ένα δόντι, ένα δάχτυλο και τον αντίχειρα του Γαλιλαίου εντόπισε ένας συλλέκτης έργων τέχνης, σύμφωνα με το μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας. Τα δάχτυλα και το δόντι αφαιρέθηκαν από τη σορό του Ιταλού επιστήμονα, μαζί με άλλο ένα δάχτυλο και ένα σπόνδυλο, κατά την ταφή του που έγινε 95 χρόνια μετά το θάνατό του, το 1642.
Μάλιστα, ο Τζοβάνι Ταρτζόνι Τοτσέτι, ένας ιστορικός που συμμετείχε στην τελετή ταφής και έγραψε για αυτήν, ομολόγησε ότι «δυσκολεύτηκε ν' αντισταθεί στον πειρασμό να πάρει το κρανίο που είχε φιλοξενήσει μια τέτοια εκπληκτική μεγαλοφυΐα».Τα λείψανα περνούσαν από τον ένα συλλέκτη στον άλλο μέχρι που χάθηκαν μυστηριωδώς το 1905. Το άλλο δάχτυλο και ο σπόνδυλος φυλάσσονται από το 1737 σε μουσεία της Φλωρεντίας και της Πάδουα.Το μουσείο τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητα των λειψάνων, τα οποία θα εκτεθούν στις αρχές του 2010, όταν ξανανοίξει το μουσείο που σήμερα βρίσκεται υπό ανακαίνιση, και θα μετονομαστεί σε Μουσείο Γαλιλαίου.
Τα χαμένα δάχτυλα και το δόντι αγοράστηκαν από έναν ανώνυμο συλλέκτη σε μια πρόσφατη δημοπρασία, όπου είχαν παρουσιαστεί ως λείψανα αγνώστου σε μια ξύλινη θήκη του 17ου αιώνα.
Ο Γαλιλαίος γεννήθηκε στην Πίζα το 1564 και θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης επιστήμης λόγω των μελετών του στη φυσική, τα μαθηματικά και την αστρονομία. Επί 95 χρόνια μετά το θάνατό του οι εκκλησιαστικές αρχές αρνούνταν να τον ενταφιάσουν σε καθαγιασμένο έδαφος επειδή οι θεωρίες του έρχονταν σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα, ο Γαλιλαίος αναπαύεται στην εκκλησία Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας, απέναντι από τον τάφο του Μιχαήλ Αγγέλου.
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2