Έρωτας με την πρώτη ματιά

Αναρτήθηκε από Peiratis | 3:14 μ.μ. | , | 0 σχόλια »


Έρωτας με την πρώτη ματιά; Ανεξήγητη έλξη; Πώς το λένε, ρε παιδί μου… χημεία! Η κόλλα που δένει δυο άτομα μαζί… Κάρμα; Συγκυρία; Μάλλον… γονίδια! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν Βραζιλιάνοι ερευνητές.Αυτοί, λοιπόν, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Παράνα, αφού ολοκλήρωσαν (και μην πάει αμέσως ο νους σας στο πονηρό!) όλες τις άλλες τους δουλειές και μελέτες, αποφάσισαν να εγκύψουν με πάσα σοβαρότητα και ζήλο, στην εξεύρεση απάντησης του αιώνιου ερωτήματος: «Πώς επιλέγουμε ταίρι;». Τ’ αποτελέσματα της πολύμηνης έρευνάς τους, λοιπόν, υποδεικνύουν ότι πιθανότατα υπάρχει ένας βιολογικός-γενετικός μηχανισμός που «ελέγχει» τη σεξουαλική έλξη ανάμεσα σε δυο άτομα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερες διαφορές σε ένα τμήμα του DNA τους, που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημά τους, από ό,τι αν το «ζευγάρωμα» είχε γίνει απολύτως στην τύχη. Πιθανώς, πρόκειται για μια αρχέγονη εξελικτική στρατηγική των ανθρώπων, ώστε να εξασφαλίσουν πιο υγιείς απογόνους, αφού η γονιδιακή ποικιλία αποτελεί επιβιωσιακό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Σύμφωνα με την αρχι-ερευνήτρια, «αν και υπάρχει η τάση να νομίζουμε ότι οι άνθρωποι διαλέγουν τους συντρόφους τους, επειδή έχουν ομοιότητες, η έρευνά μας δείχνει καθαρά ότι είναι οι διαφορές που φέρνουν την επιτυχή αναπαραγωγή και ότι η υποσυνείδητη ώθηση να έχουμε υγιή παιδιά, είναι σημαντική όταν διαλέγουμε σύντροφο». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι και άλλοι λόγοι (π.χ. πολιτισμικοί) παίζουν ρόλο στην επιλογή συντρόφου και διευκρίνισε πως δεν συμφωνεί με τη θεωρία ότι αν ένα πρόσωπο έχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο, αυτό θα καθορίσει τη συμπεριφορά του.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι ποια είναι εκείνα τα σωματικά σημάδια που «εκπέμπουν» οι άνθρωποι, ώστε να ελκύσουν το πρόσωπο του αντίθετου φύλου, που έχει γονιδιακές διαφορές. Ίσως, μεταξύ άλλων, παίζουν ρόλο η ξεχωριστή μυρωδιά του σώματος (φερομόνες) ή η κατατομή και η συμμετρία του προσώπου.
Η έρευνα σύγκρινε γενετικά δεδομένα από 90 παντρεμένα ζευγάρια με ανάλογα δεδομένα από 152 τυχαία «ζευγαρωμένα» ζευγάρια (που δηλαδή δεν αποτελούν πραγματικούς συντρόφους στη ζωή) και διαπίστωσε ότι τα πρώτα (τα παντρεμένα) έχουν σημαντικά περισσότερες διαφορές στα γονίδια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (το λεγόμενο «μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας»). Οι γονείς με ανόμοια γονίδια στον κρίσιμο τομέα του ανοσοποιητικού, παρέχουν στα παιδιά τους αυξημένες πιθανότητες απόκρουσης των μολύνσεων. Με άλλα λόγια, όπως κι αν το δούμε, όπως και αν εξετάσουμε το όλο ζήτημα, είναι επίσημο πλέον… έχει και επιστημονική βούλα: Τ’ αντίθετα έλκονται! Μην το παλεύετε… θα χάσετε έτσι κι αλλιώς! Και είναι κρίμα, γιατί ο έρωτας είναι υγεία! Και δεν το λέει μόνο ο λαός… αλλά και η επιστήμη.
sigmalive.com
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2