Η τριχόπτωση καθώς και το γκρίζο χρώμα των μαλλιών σχετίζονται κυρίως με γενετικούς παράγοντες σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS ONE».
Η μελέτη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Γιατί μερικές γυναίκες δείχνουν νέες παρά την ηλικία τους", διεξάχθηκε υπό τον δρα Ντέηβιντ Γκουν.
Την έρευνα αυτή, πραγματοποίησαν ερευνητές από διάφορες χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία κι άλλες, και συμμετείχαν γυναίκες που ήταν κατά βάση συγγενείς.
Επίκεντρο της έρευνας είναι, η οργανική αντίδραση των γυναικών έναντι διαφόρων παραγόντων και πώς αυτές εκδηλώνονται στο τριχωτό μέρος της κεφαλής τους.
Χαρακτηριστικά, μέσα από τη μελέτη των γονιδίων γίνεται γνωστό το πού οφείλεται το γκριζάρισμα και το αραίωμα των μαλλιών στις γυναίκες.
Σύμφωνα με το BBC, μελετήθηκαν πάνω από 250 όμοιες και ανόμοιες δίδυμες αδελφές, ηλικίας από 45 έως 81 ετών και διαπίστωσαν μικρές διαφορές, όσον αφορά στα γκρίζα μαλλιά, ανάμεσα στα γονίδια των αδελφών που είναι όμοιες και άρα μοιράζονται τα ίδια γονίδια, αλλά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ανόμοιες δίδυμες, των οποίων τα γονίδια διαφέρουν.
Κεντρική διαπίστωση αποτελεί ταυτοχρόνως, ότι και η τριχόπτωση σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες.
Όπως προκύπτει, τα γονίδια μιας γυναίκας ευθύνονται περισσότερο για το γκριζάρισμα των μαλλιών της, παρά το άγχος ή η δίαιτά της.
Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, αντίθετα οι γενετικές αιτίες είναι συγκριτικά πιο σημαντικές για το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου.
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο δρ. Γκουν : "Η έρευνα δείχνει ότι άσχετα με το πόσο αγχωτική είναι η ζωή μιας γυναίκας, άλλες σημαντικότερες αιτίες επιδρούν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών της".
Η Νίνα Γκόουντ, εκ μέρους του Βρετανικού Συλλόγου Δερματολόγων, συμφώνησε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί λίγοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στους οποίους να μπορεί να αποδοθεί με ασφάλεια το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι "γκριζάρουν" νωρίτερα από άλλους.
Αυτό σημαίνει όπως πρόσθεσε ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων, το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, συνεπώς το στιλ ζωής δεν επιδρά και πολύ στο πότε τελικά τα μαλλιά θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα .
Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που δείχνουν νεότερες από την πραγματική ηλικία τους, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως το ότι έχουν γενικά μεγάλα χείλη, αποφεύγουν την έκθεση του δέρματος τους στον ήλιο, ενώ τα κληρονομικά γονίδια είναι εκείνα που τελικά τις προστατεύουν από το γκριζάρισμα των μαλλιών ή την απώλεια τους. (πηγή: enet.gr)
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2