Τα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφάλαια, που προέρχονται από το εμπόριο των ναρκωτικών, είναι αυτά που κράτησαν ζωντανό το κλονισμένο χρηματοοικονομικό σύστημα στη διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης.
Αυτό ισχυρίζεται ο επικεφαλής του γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ, Antonio Maria Costa. Όπως αναφέρει, τα διάφορα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος, αποτέλεσαν και τα μοναδικά ρευστά κεφάλαια που είχαν στη διάθεση τους ορισμένες τράπεζες, οι οποίες βρίσκονταν προ των πυλών της κατάρρευσης. Το μεγαλύτερο μέρος των $352 δισ. που είναι τα κέρδη από τα ναρκωτικά, απορροφήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά στην επίδραση του εγκλήματος, επί του τραπεζικού οικονομικού συστήματος σε περιόδους κρίσης. Πυροδοτεί επίσης και μια επιπλέον ανάγκη για περαιτέρω έρευνα του τραπεζικού συστήματος, την ώρα που παγκόσμιοι πολιτικοί ηγέτες όπως οι Barack Obama και Gordon Brown, ζητούν νέες ρυθμίσεις εκ μέρους του ΔΝΤ.
Ο Costa, ο οποίος πρωτοέμαθε για τις σχέσεις του παράνομου χρήματος με το τραπεζικό σύστημα πριν από 18 μήνες, λέει πως στο δεύτερο μισό του 2008 η ρευστότητα ήταν το κυριότερο πρόβλημα των τραπεζών, οπότε το ρευστό κεφάλαιο έγινε ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την επιβίωσή τους. Μερικά από τα στοιχεία που διαθέτει το γραφείο του, αποδεικνύουν πως τα χρήματα των συμμοριών είναι αυτά που έσωσαν πολλές τράπεζες από τη χρεωκοπία. «Τα διατραπεζικά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από κεφάλαια με προέλευση το εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και άλλες παράνομες δραστηριότητες… πολλές τράπεζες διασώθηκαν με αυτό τον τρόπο», λέει.
Ο Costa αρνήθηκε να κατονομάσει χώρες ή τράπεζες που εισέπραξαν τέτοια χρήματα, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απρεπές, καθώς το γραφείο που διευθύνει πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, και όχι να καταλογίσει ευθύνες. Πάντως, όπως είπε, το εν λόγω χρήμα αποτελεί ήδη μέρος του επίσημου συστήματος, και έχει πλέον ξεπλυθεί οριστικά.
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2