aw2

Με τον καινούριο χρόνο, δύο νέοι νόμοι πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή στην Αυστραλία.
Όσοι καπνίζουν στο αυτοκίνητο και έχουν παιδιά στο πίσω κάθισμα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 233 δολαρίων Αυστραλίας (140 ευρώ περίπου).
Το ανώτατο πρόστιμο στην περίπτωση αυτή είναι 580 δολάρια Αυστραλίας (360 ευρώ περίπου).
Ο υπουργός Υγείας της Βικτόριας, Ντάνιελ 'Αντριους, προειδοποιεί ότι κανείς δεν θα ξεφύγει από το "αγκίστρι" του νέου νόμου και τονίζει: "Η απαγόρευση αυτή δεν είναι διαφορετική από εκείνη που επιβάλλει να φοράς ζώνη, όταν οδηγείς ή να μη μιλάς στο κινητό".
Επίσης, ένα ανοιχτό παράθυρο δεν απαλλάσσει τον καπνιστή οδηγό, δεδομένου ότι ο καπνός όχι μόνο δε φεύγει από το ανοιχτό παράθυρο, αλλά κατευθύνεται στο κέντρο του πίσω μέρους του αυτοκινήτου.
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή άσθμα. Ο δεύτερος νόμος, ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου, δίνει άδεια άνευ αποδοχών, μέχρι και δύο χρόνια, σε γονείς νεογέννητων.
Επίσης προβλέπει ότι όταν επιστρέψουν στη δουλειά, θα μπορούν να ζητήσουν ευέλικτο ωράριο εργασίας.
Υπάρχει εντούτοις, και το "παραθυράκι" που επιτρέπει στους εργοδότες να αρνηθούν να δώσουν επιπλέον άδεια για πρακτικούς λόγους.
Τα εργατικά συνδικάτα εξέφρασαν ικανοποίηση με τις αλλαγές αυτές, όχι όμως και το Αυστραλιανό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το οποίο εκτιμά ότι οι εργοδότες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες δαπάνες, αν οι εργαζόμενοι πάρουν μεγαλύτερη άδεια.
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2