aw2

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατάθεσε αγωγή κατά της Intel με την κατηγορία ότι καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά ημιαγωγών για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.
Εδώ και μια δεκαετία, η Intel «καταπατά τις αρχές της τίμιας συμπεριφοράς και των νόμων που προστατεύουν τον ανταγωνισμό» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φέινσταϊν, διευθυντής του Γραφείου Ανταγωνισμού της FTC.
Η αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον περασμένο Μάιο, να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ για τους ίδιους λόγους.
Η Intel είχε επίσης καταδικαστεί για μονοπωλιακή συμπεριφορά από τις αρχές της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, και αντιμετωπίζει τώρα ανάλογη αγωγή που υπέβαλε εναντίον της το Νοέμβριο ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.
Επίσης, η Intel συμφώνησε το Νοέμβριο να καταβάλλει αποζημίωση 1,25 δισ. δολαρίων στην AMD, προκειμένου ο μεγάλος ανταγωνιστής της να αποσύρει τις καταγγελίες για μονοπωλιακή συμπεριφορά και παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Η Intel κατέχει σήμερα μερίδιο 80% στην αγορά επεξεργαστών.
Σύμφωνα με την αγωγή της FTC, η Intel χρησιμοποιούσε «απειλές και ανταλλάγματα» για να πείσει μεγάλους πελάτες της, όπως η IBM, η Dell και η HP, να μην χρησιμοποιούν προϊόντα ανταγωνιστές της.
Φέρεται να χρησιμοποίησε ανάλογες παράνομες τακτικές για να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά επεξεργαστών για γραφικά εις βάρος της Nvidia.
H εταιρεία κατηγορείται ακόμα ότι «επανασχεδίασε μυστικά ένα βασικό στοιχείο λογισμικού, γνωστό ως μεταγλωττιστή [compiler], με τρόπο που εσκεμμένα περιόριζε τις επιδόσεις των CPU που παράγουν ανταγωνιστές της».
[πηγή]
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2