aw2

Την πρώτη απόδειξη ότι οι Νεάντερνταλ φορούσαν μακιγιάζ 50.000 χρόνια πριν, ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους επιστήμονες.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υποστηρίζει ότι ευρήματα οστράκων που περιέχουν υπολείμματα χρωστικής ουσίας, χρησιμοποιούνταν ως δοχεία για μακιγιάζ των Νεάντερνταλ.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα κοχύλια σε δύο αρχαιολογικούς χώρους στην επαρχία Μούρθια της νότιας Ισπανίας.
Η ομάδα υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι του Νεάντερταλ δεν ήταν βραδύνοες, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αλλά ικανοί συμβολικής σκέψης.
Ο καθηγητής Ζοάο Ζιλχάο, ο αρχαιολόγος του Πανεπιστήμιου του Μπρίστολ στη Βρετανία που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι ίδιος και η ομάδα του μελέτησαν κοχύλια που χρησιμοποιούνταν ως δοχεία για να αναμειχθούν και να αποθηκευτούν χρωστικές ουσίες.
Ράβδοι χρωστικού μαγγανίου, που χρησιμοποιούνταν ως βαφή σώματος από τους Νεάντερνταλ, έχει ανακαλυφθεί προηγουμένως στην Αφρική.
"Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη σίγουρη απόδειξη ότι χρησιμοποιούσαν καλλυντικά", δήλωσε ο καθηγητής στο BBC. "Η χρήση αυτής της πολύπλοκης συνταγής είναι νέα. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από βαφή του σώματος".
Στο μίγμα, οι επιστήμονες βρήκαν μια κίτρινη χρωστική ουσία, που ήταν πιθανότητα η βάση του και μια κόκκινη σκόνη αναμεμειγμένη με κηλίδες ενός λαμπερού μαύρου ορυκτού.
Μέχρι στιγμής είχε θεωρηθεί από πολλούς ερευνητές ότι μόνο οι σύγχρονοι άνθρωποι φορούσαν μακιγιάζ για διακοσμητικούς και τελετουργικούς σκοπούς.
Κάποια περίοδο κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι ενδέχεται να συνυπήρχαν. Ωστόσο ο καθηγητής Ζιλχάο εξήγησε ότι τα ευρήματα χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν από αυτήν την "επαφή".
enet.gr


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2