aw2

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, τα καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο είναι...τα γυμνά πόδια. Οι δρομείς που αποφεύγουν να φοράνε παπούτσια έχουν ενδεχομένως λιγότερες πιθανότητες να τραυματίσουν σοβαρά τα πόδια τους, γιατί καθώς τρέχουν τοποθετούν τα πόδια τους διαφορετικά, διαπίστωσε ο Ντάνιελ Λίμπερμαν του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του.
Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature, οι επιστήμονες έγραψαν ότι οι δρομείς που φοράνε αθλητικά παπούτσια τείνουν να πατούν στο έδαφος πρώτα με τη φτέρνα, ενώ οι ξυπόλητοι δρομείς πατάνε πρώτα με το μπροστινό τμήμα του ποδιού. "Όταν προσγειώνεσαι στο έδαφος πατώντας το μπροστινό ή μεσαίο τμήμα του ποδιού δεν υφίστασαι καθόλου τη δύναμη πρόσκρουσης- πολύ μικρότερη, δηλαδή, απ΄ό,τι υφίστανται οι δρομείς που τρέχουν με παπούτσια", εξηγεί ο Λίμπερμαν.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα θεωρούν ότι το τρέξιμο χωρίς παπούτσια είναι επικίνδυνο και πονάει, αλλά ουσιαστικά μπορείς να τρέχεις ξυπόλητος και στις πιο σκληρές επιφάνειες του κόσμου χωρίς την παραμικρή αίσθηση δυσφορίας ή πόνου".
ΠΗΓΕΣ: REUTERS
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2