Εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα και τον γραφικό μας χαρακτήρα, τώρα υπάρχει και τρίτος τρόπος που πιστοποιεί τη μοναδικότητά μας: ο τρόπος που πληκτογραφούμε. Ο τρόπος με τον οποίο «χτυπάμε» τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας μπορούν, επίσης, να αποκαλύψουν κατά πόσο λειτουργούμε υπό συνθήκες εξαιρετικού στρες.
Είναι γνωστό σήμερα ότι το στιλ και ο ρυθμός πληκτρολόγησης ενός ατόμου παραμένουν σταθερά διαχρονικά, γεγονός που έχει κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι
η παρακολούθηση της πληκτρολόγησης ενός ατόμου μπορεί να υποδείξει από πολύ νωρίς ενδείξεις εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι η πληκτρολόγηση μπορεί να «μαρτυρήσει» πότε ένα άτομο βρίσκεται σε συνθήκες στρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα του ψυχολόγου Μάικ Ντόουμαν και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο του Άμπερτεϊ της Βρετανίας.
Η ομάδα του δρα Ντόουμαν ζήτησε από 35 άτομα να συνδεθούν στον υπολογιστή τους 36 φορές σε διάστημα ενός μήνα χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε διαφορετικές συνθήκες (ηρεμία-στρες). Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι το μοτίβο της πληκτρολόγησης των δύο αυτών λέξεων μεταβαλλόταν ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό που πιστοποιεί την ταυτότητα του ατόμου με βάση το στιλ της πληκτρολόγησής του. Το σύστημα ταυτοποίησης θα εξοπλιστεί με μία ακόμη ιδιότητα: θα αντιλαμβάνεται πότε ο χρήστης βρίσκεται σε συνθήκες υπερβολικού στρες ούτως ώστε να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφάλειας.
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2