Σε φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επειδή χρηματίστηκε από φοιτήτριες προκειμένου να περάσουν το μάθημά του.
Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή σε ηλεκτρολόγο-μηχανικό, ο οποίος -κατά το κατηγορητήριο- λειτουργούσε ως «συνδετικός κρίκος» μεταξύ του καθηγητή και των φοιτητριών, παραλαμβάνοντας τα χρήματα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το Σεπτέμβριο του 2003 ο τότε αναπληρωτής καθηγητής, ζήτησε και έλαβε από τις δύο φοιτήτριες «φακελάκι» 250 ευρώ, από κάθε μία, προκειμένου να τις περάσει στο μάθημα των Μαθηματικών στην επόμενη εξεταστική περίοδο του Οκτωβρίου.
Όπως κατέθεσε η μία εξ αυτών, ο καθηγητής την παρέπεμψε στον συγκατηγορούμενό του με το πρόσχημα της παρακολούθησης ιδιαίτερων μαθημάτων. Μάλιστα, η φοιτήτρια υποστήριξε ότι υπήρχε συγκεκριμένη «ταρίφα». «Το 5 κυμαίνονταν από 200 έως 250 ευρώ και το 10 στα 400 ευρώ».
Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός υποστήριξε ότι είναι αθώος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπεσε θύμα σκευωρίας από ενδοπανεπιστημιακούς κύκλους.
Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον καθηγητή, ο οποίος εκπροσωπούνταν από πληρεξούσιο δικηγόρο, για παθητική δωροδοκία, ενώ ο μηχανικός κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη.
Οι ποινές τους είναι μειωμένες κατά 6 μήνες, για τον καθένα σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο, το οποίο είχε απαλλάξει τις δύο παραπάνω φοιτήτριες από την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας.
media-gate
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2