aw2

Η τήξη του μεγαλύτερου παγετώνα της Δυτικής Ανταρκτικής θα προκαλέσει άνοδο των υδάτων
Πριν από δεκαπέντε χρόνια οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι η «Νήσος Πάιν», ο μεγαλύτερος σε έκταση παγετώνας της Δυτικής Ανταρκτικής, έλιωνε μεν αλλά με αργό ρυθμό και είχαν τότε υπολογίσει ότι η διαδικασία τήξης θα διαρκούσε έξι αιώνες.
Οι αναλύσεις που γίνονται όμως τώρα δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο παγετώνας λιώνει πλέον με τόσο γρήγορο ρυθμό που πέρασε τα λεγόμενα «οριακά σημεία αντοχής» του σε διάστημα πολύ μικρότερο από αυτό που υπολογιζόταν.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πραγματοποίησαν τρισδιάστατες προσομοιώσεις οι οποίες δείχνουν ότι το 50% του παγετώνα θα έχει λιώσει μέσα στα επόμενα 100 έτη. Αν τελικά συμβεί αυτό, στο τέλος του αιώνα το ύψος των επιπέδων της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι θα ανεβεί κατά 24 εκατοστά. Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρουν ότι σχεδίασαν την προσομοίωση λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τα οποία ανήκουν στα αισιόδοξα σενάρια και προβλέψεις για την τύχη της Νήσου Πάιν, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο παγετώνας να λιώσει ακόμη πιο σύντομα.
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι ο γειτονικός στη Νήσο Πάιν παγετώνας, ο παγετώνας Τhwaite που επίσης λιώνει, φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεπεράσει (ή μπορεί και να έχει ξεπεράσει) τα δικά του «οριακά σημεία αντοχής». Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα επιταχύνει και άλλο τον ρυθμό λιώσιμου και της Νήσου Πάιν.
πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2