aw2

Γερμανοί και ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να αναλύσουν γενετικό υλικό (DNA) από τα υπολείμματα ενός κυνηγού-συλλέκτη που ζούσε στην Ευρώπη πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Η μελέτη του DNA προγόνων του ανθρώπου μπορεί να φωτίσει καλύτερα την εξέλιξη του είδους μας, του «χόμο σάπιενς» (homo sapiens).
Προηγούμενες γενετικές μελέτες είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, καθώς οι επιστήμονες αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στο αρχαίο DNA και στις σύγχρονες «μολύνσεις» του. Όμως η νέα μελέτη, υπό τον διάσημο ερευνητή Σβάντε Πάαμπο, επικεφαλής του αξιοσέβαστου γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, σε συνεργασία με μελετητές του Παλαιολιθικού Τμήματος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Current Biology" (Σύγχρονη Βιολογία), κατόρθωσε να ξεπεράσει τα μέχρι τώρα εμπόδια, σύμφωνα με το BBC.
Οι ερευνητές αξιοποίησαν τις πιο σύγχρονες τεχνικές ανάγνωσης των γενετικών αλληλουχιών και μελέτησαν τις γενετικές πληροφορίες που είχαν πάρει από ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν το 1954 στην περιοχή Κοστένσκι, στις όχθες του ποταμού Ντον της Νότιας Ρωσίας.
Οι ανασκαφές σε αυτή την περιοχή έχουν φέρει στο φως πλούσια ευρήματα από την Παλαιολιθική περίοδο (πριν από 40.000 - 10.000 χρόνια). Το DΝΑ που αναλύθηκε, προερχόταν από έναν άνδρα ηλικίας 20-25 ετών που είχε ταφεί πριν από 30.000 χρόνια περίπου. Τα υπολείμματα των οστών του, που πήραν την ονομασία «σκελετός Μάρκινα Γκόρα», ήσαν καλυμμένα με μια βαφή κοκκινωπής ώχρας, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείτο κατά τις προϊστορικές νεκρικές τελετές.
Η νέα τεχνολογία ανάγνωσης DNA, που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη οστών Νεάντερταλ, επέτρεψε να απομονωθεί το αυθεντικό αρχαίο γενετικό υλικό του homo sapiens από τις κατοπινές μολύνσεις του (π.χ. από τους ερευνητές που άγγιξαν τα οστά). Χάρη στις νέες μεθόδους, που ανακάλυψε ο καθηγητής Πάαμπο και οι συνεργάτες του, κατέστη εφικτή η ανάγνωση του πλήρους μιτοχονδριακού γονιδιώματος του «σκελετού Μάρκινα Γκόρα».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πορίσματα της μελέτης τους ενισχύουν την άποψη ότι υπάρχει γενετική συνέχεια ανάμεσα στους Παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες και στους σημερινούς κατοίκους της Ευρώπης.
πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2