aw2

Μια επαναστατική αλλά και αμφιλεγόμενη θεωρία ανέπτυξαν βρετανοί αρχιτέκτονες για τη διάσωση της Βενετίας, η οποία βυθίζεται. Ως γνωστόν, η πανέμορφη ιταλική πόλη είναι κατασκευασμένη πάνω σε μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα της Αδριατικής, τα οποία όμως είναι λασπώδη και γι΄ αυτό αργά αλλά σταθερά βυθίζονται με αποτέλεσμα μαζί τους να κινδυνεύει να βυθιστεί και η Βενετία.
Δύο αρχιτέκτονες του University College στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι αν ρίξουν στη λιμνοθάλασσα ένα ειδικά τροποποιημένο λάδι η Βενετία μπορεί να σωθεί. Οι δύο αρχιτέκτονες μιλάνε για ένα λάδι που μοιάζει με παρθένο ελαιόλαδο και θα είναι «χημικά προγραμματισμένο» ώστε να αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στο νερό.
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, αυτή η χημική αντίδραση θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στον πυθμένα αμέτρητοι μικροί ασβεστολιθικοί ύφαλοι οι οποίοι θα κρατήσουν την πόλη πάνω από την επιφάνεια του νερού.
Η τεχνολογία με την οποία θα δημιουργηθεί αυτό το λάδι ονομάζεται «πρωτοκυτταρική» και βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν 3-5 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως το λάδι που θα δημιουργεί υφάλους.
giorgosbiz
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2