aw2

Μία ευρέως διαδεδομένη άποψη θέλει τον άνθρωπο να χρειάζεται λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνει. Μύθος, λένε τώρα οι ερευνητές: ο νέος, ο μεσήλικος και ο ηλικιωμένος χρειάζονται ακριβώς την ίδια ποσότητα ύπνου, προκειμένου να έχουν «καθαρό κεφάλι», διαύγεια πνεύματος, την επόμενη μέρα. Η μόνη διαφορά για τους ανθρώπους της μέσης και της τρίτης ηλικίας είναι οι αυξημένες πιθανότητες που.. έχουν να διακόπτεται τη νύχτα ο ύπνος τους, εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Ο διακεκομμένος αυτός ύπνος τους υποχρεώνει να προσαρμόζονται με κλεφτούς υπνάκους μέσα στη μέρα ή απλώς να έχουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ένα αίσθημα κόπωσης.
Ο δρ Σον Ντράμοντ και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έλεγξε την επενέργεια του ύπνου σε 62 εθελοντές. Οι μισοί είχαν μέσο όρο ηλικίας 27 έτη και οι άλλοι μισοί 68 έτη. Και οι δύο ομάδες πέρασαν δύο νύχτες στο εργαστήριο. Τη δεύτερη ημέρα κλήθηκαν να απομνημονεύσουν μια σειρά από λέξεις ενόσω οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους λειτουργία. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως οι επιδόσεις όλων είχαν άμεση σχέση με τον ύπνο της προηγούμενης νύχτας. Όμως για τη μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα, περισσότερο επηρέαζε την εγκεφαλική λειτουργία την επόμενη ημέρα η ποσότητα του ύπνου- ενώ για τους νεώτερους, ο αδιάλειπτος ύπνος.
Όπως δήλωσε ο δρ Ντράμοντ στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου για την Προώθηση της Επιστήμης στο Σαν Ντιέγκο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι συχνά απλώς συνηθίζουν να κοιμούνται λιγότερο. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, πάντως, χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου ημερησίως.
trelokouneli
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2