Στις χώρες της Ευρώπης με τη χαμηλότερη ετήσια χρήση κάνναβης, της πλέον διαδεδομένης ουσίας παγκοσμίως, κατατάσσεται η Ελλάδα, παρ' όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η «εξέλιξη» των γειτονικών χωρών Αλβανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας σε χώρες παραγωγής.
Ακόμη, στην Ελλάδα σημειώνονται από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ηρωίνης, καθώς βρισκόμαστε στη βαλκανική οδό διακίνησης. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα, για την Ελλάδα, της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, που παρουσιάστηκε χθες από το διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλο, παρουσία της νέας προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη, εκπροσώπων κομμάτων και θεραπευτικών φορέων.
Στο μεταξύ, επείγουσα δράση κατά του... αυξανόμενου προβλήματος της κατάχρησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων απαιτείται να λάβουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, καθώς οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση τέτοιων ουσιών, σε ορισμένες χώρες είναι περισσότεροι απ' όσους παίρνουν ηρωίνη, κοκαΐνη και «έκσταση». Η επιτροπή του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων θέτει σε ιδιαίτερο κίνδυνο παιδιά και νέους και εστιάζεται στην κατάχρηση οπιοειδών, που πωλούνται με τις ετικέτες Oxycontin και Vidocin και έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους στις ΗΠΑ. Εμφανίζεται επίσης ανάγκη περιορισμού -τουλάχιστον- της εκτροπής υποκατάστατων ουσιών από προγράμματα θεραπείας στην αγορά.
«Δώστε βάρος στην πρόληψη», είναι ένα κεντρικό μήνυμα της έκθεσης, που υπογραμμίζει ότι η πρωτογενής πρόληψη πρέπει να μην είναι αποσπασματική, να εστιάζει τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
korkos
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2