aw2

Η...σκυλίσια εκδοχή του γνωστού αντικαταθλιπτικού Ρrozac έλαβε χθες έγκριση κυκλοφορίας στη Βρετανία. Είναι η δεύτερη χώρα στην οποία θα κυκλοφορεί, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η χορήγηση ψυχοφαρμάκων στα ζώα με προβλήματα συμπεριφοράς έχει γίνει «μόδα». Το συγκεκριμένο σκεύασμα, που για να είναι αρεστό στα τετράποδα ενισχύθηκε με τη γεύση του μοσχαρίσιου κρέατος, χρησιμοποιείται σε σκύλους οι οποίοι εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, κατάθλιψη, άγχος ή σύνδρομο αποχωρισμού όταν το αφεντικό τους λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Κλινικές δοκιμές σε 660 ψυχικά διαταραγμένα οικόσιτα ζώα σε Ευρώπη και ΗΠΑ έδειξαν βελτίωση στη συμπεριφορά τους μέσα σε οκτώ εβδομάδες από την έναρξη χορήγησης του αντικαταθλιπτικού. Δραστική ουσία του φαρμάκου που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Reconcile είναι η φθοροξετίνη.
Η ίδια ουσία χρησιμοποιείται και στο αντικαταθλιπτικό Ρrozac (στην Ευρώπη κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Ladose) το οποίο... προορίζεται για την αντιμετώπιση ιδεοληπτικής- ψυχαναγκαστικής νεύρωσης στους ανθρώπους αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός χημικού του εγκεφάλου το οποίο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την ικανοποίηση, την ευτυχία και την ευχαρίστηση.
Η κατάθλιψη στους σκύλους μπορεί να εκδηλωθεί με υπερβολικό γάβγισμα, γρυλίσματα, αφόδευση ή ούρηση μέσα στο σπίτι, ψυχαναγκαστικές κινήσεις και υπερέκκριση σιέλων. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 8% των οικόσιτων σκύλων εμφανίζουν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Υπολογίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου δέκα εκατομμύρια σκύλοι παρουσιάζουν περίεργα συμπτώματα επειδή εγκαταλείπονται καθημερινά για πολλές ώρες από τους ιδιοκτήτες τους στο σπίτι. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου για σκύλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από τρία χρόνια, φιλοζωικές οργανώσεις αντέδρασαν έντονα προειδοποιώντας για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας ολόκληρης γενιάς κατοικιδίων εξαρτημένων από τα χάπια.
alepounews
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2