Ένα παραπροϊόν, που παράγεται κατά την επεξεργασία της ελιάς στην Κρήτη και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου. Πρόκειται για το πυρηνόξυλο, που κοστίζει μόνον το ένα τρίτο της αξίας του «μαύρου χρυσού» και ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στο νησί για τη θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
Στην Κρήτη, το πυρηνόξυλο βρίσκει πολλές εφαρμογές σε ό,τι αφορά στην παραγωγή θερμότητας, δεδομένου ότι παράγεται σε μεγάλες ποσότητες (σήμερα, η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται γύρω στους 100.000 τόνους). Επιπλέον, η χρήση του δεν παρουσιάζει δυσκολίες, ενώ και η τιμή του είναι αρκετά ελκυστική, σε σχέση με την ενεργειακή του αξία. Σήμερα, στην Κρήτη λειτουργούν δέκα πυρηνελαιουργεία, τα οποία παράγουν πυρηνόξυλο και ακατέργαστο πυρηνέλαιο. “Συνολικά, τα πυρηνελαιουργεία της Κρήτης, επεξεργάζονται περίπου 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100.000 τόνους πυρηνόξυλο, από το οποίο αυτοκαταναλώνουν για τη λειτουργία τους 43.000 τόνους και το υπόλοιπο το διαθέτουν για πώληση”, ανέφερε ο κ. Γεωργουσάκης σε ημερίδα της 23ης Agrotica. Συγκεκριμένα, τα πυρηνελαιουργεία αγοράζουν τους 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα προς 15 ευρώ τον τόνο και παράγουν 8.500 τόνους ακατέργαστο πυρηνέλαιο, συνολικής αξίας 5,525 εκατομμυρίων ευρώ και 100.000 τόνους πυρηνόξυλο αξίας 5 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά του πυρηνόξυλου είναι το χαμηλό κόστος – 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλό – σε σχέση με τη θερμική του αξία, το ότι είναι ένας εγχώριος ενεργειακός πόρος και τα καυσαέρια από την καύση του δεν περιέχουν ενώσεις του θείου, ενώ η στάχτη του είναι ένα καλό λίπασμα”, είπε, μιλώντας στην ημερίδα, ο κ. Γεωργουσάκης.
kala-nea
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2