aw2

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική θεωρείται ως μια από τις πιο επικίνδυνες, στον τομέα της ασφάλειας, διοργανώσεις που έχουν λάβει ποτέ χώρα. Ήδη ο κύκλος της ανασφάλειας άνοιξε με τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, ο οποίος έκανε ρεπορτάζ για τους χούλιγκανς.
Δύο χουλιγκανς στο Γιοχάνεσμπουργκ δήλωσαν στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Etv στις 15 Ιανουαρίου, πως θα ληστέψουν και θα δολοφονήσουν τουρίστες που θα έρθουν στη Νότια Αφρική για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η αντίδραση των αρχών ήταν ισχυρή καθώς έδωσε διορία μιας εβδομάδας σε δύο δημοσιογράφους του καναλιού για να αποκαλύψουν τις πηγές τους. Το αποτέλεσμα ήταν ο ένας από τους δημοσιογράφους να βρεθεί νεκρός λίγες μέρες αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου, στο σπίτι του στο Soweto. Ο ένας από τους δύο από τους χούλιγκανς αναγνωρίστηκε και συλλήφθηκε μια ειδική μονάδα της αστυνομικής δύναμης τους «Falcons» και ήδη έχει κατηγορηθεί για εκφοβισμό με κίνητρο τη βία.
Παρόλα αυτά το νοτιοαφρικανικό εθνικό φόρουμ των συγγραφέων (Sanef) και το νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο του Τύπου (SAPC) συμβούλευσαν τους δημοσιογράφους να μην αποκαλύψουν τις πηγές τους εκδίδοντας μια ανακοίνωση που μεταξύ άλλων έλεγε πως «οι δημοσιογράφοι δεν εργάζονται για την αστυνομία».
Η απάντηση του υπεύθυνου για την αστυνομία υπουργού της χώρας, Nathi Mthethwa, ήταν σκληρή: «οι φίλοι των εγκληματιών είναι και οι ίδιοι εγκληματίες». Από την άλλη ο αρχηγός της αστυνομίας Bheki That, συνέστησε την προσοχή και τη βοήθεια όλων των πολιτών για τη ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Σύμφωνα με τελευταίες στατιστικές, στη Νότια Αφρική δολοφονούνται 32.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 87 άνθρωποι την ημέρα. Μάλιστα εξιχνιάζεται μόνο ένα 10% των υποθέσεων και από αυτό ένα 6% καταδικάζεται.
Την ώρα που η κατάσταση στη Νότια Αφρική είναι έκρυθμη, η κυβέρνηση διατυμπανίζει σε όλον τον κόσμο πως το πρόβλημα της βίας αντιμετωπίζεται. Παρά τις επιβεβαιώσεις των Νοτιοαφρικανών, το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο θεωρείται ήδη από τους περισσότερους αναλυτές ως μια από τις πιο επικίνδυνες και επίφοβες διοργανώσεις.
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2