aw2


Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε το πείραμα «Behind Closed Doors on the Net», με στόχο τη διερεύνηση της αξιοπιστίας των Facebook και Twitter σε επίπεδο ενημέρωσης, αλλά και της απειλής την οποία αυτά ενδεχόμενα παρουσιάζουν για τα παραδοσιακά ΜΜΕ.Yπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια του πειράματος πέντε δημοσιογράφοι γαλλόφωνων κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών –των Radio Canada, France Inter, France Info, RSR και RTBF- κλείστηκαν για διάστημα πέντε μέρες σε αγροτικό σπίτι στην περιοχή Perigord της Νότιας Γαλλίας. Για την ενημέρωση τους για την επικαιρότητα χρησιμοποίησαν μόνο το Facebook και το Τwitter.
Ακολουθούν τα τρία βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Liberation. Σύμφωνα με την κριτική της εφημερίδας, όσο ενδιαφέρουσα κι αν ήταν η έρευνα αυτή, τα συμπεράσματα στα οποία οδήγησε απλά επιβεβαίωσαν αυτά που ήδη γνωρίζαμε.
Η αυξημένη δημοσιότητα του πειράματος περισσότερο έβλαψε παρά ωφέλησε
Πρώτον, σημαντικός παράγοντας ήταν η αυξημένη δημοσιότητα που συγκέντρωσε το εν λόγω πείραμα, τόσο από τα «παραδοσιακά» μέσα ενημέρωσης, όσο και από το Internet.

Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, το αξίωμα της εμπειρικής έρευνας, όπως εκφράστηκε από την επιστήμη της κβαντικής φυσικής: «ο παρατηρητής μπορεί να αλλάξει τη φύση του αντικειμένου που παρατηρεί.»
Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι οι χρήστες των δυο διαδικτυακών τόπων δικτύωσης όταν έμαθαν ότι είναι αντικείμενο παρατήρησης άλλαξαν την συμπεριφορά τους. Όπως αναφέρει η γαλλική Liberte, «ορισμένοι έγιναν πιο ακριβείς και παραγωγικοί απ’ ότι συνήθως, απευθυνόμενοι απευθείας στους συμμετέχοντες στο πείραμα. Άλλοι διακέδασαν διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες.»
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές για την σωστή διεξαγωγή του πειράματος θα έπρεπε αυτό να μην είχε γίνει γνωστό.
Προκαθορισμένα συμπεράσματα και «το μέσο είναι το μήνυμα»
Σημαντικές επίσης οι κατηγορίες που απηύθυναν ορισμένοι απέναντι στην διοργάνωση της γαλλικής συμμετοχής στο πείραμα: ότι, δηλαδή, αποκλειστικός στόχος ήταν η ανάδειξη της υπεροχής των μεγάλων παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Παρόλες τις δηλώσεις των συμμετεχόντων ότι ξεκινούν χωρίς προκαταλήψεις, η Liberte αναρωτιέται μήπως «τα συμπεράσματα του πειράματος ήταν καθορισμένα πριν καν αυτό αρχίσει.»
Τα συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκε η έρευνα δεν χαρακτηρίζονται από καμία πρωτοτυπία, συνεχίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συμπέρασμα ότι η ποιότητα των πληροφοριών που λαμβάνει ο χρήστης εξαρτάται άμεσα από τα μέλη του δικτύου στο οποίο ανήκει.Μια ακόμα παρόμοια παρατήρηση αναφέρει ότι η ακρίβεια των δημοσιευομένων πληροφοριών και οι δυνατότητες εξακρίβωσής τους βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το μέσο στο οποίο δημοσιεύονται. «Η παρουσίαση των πληροφοριών [στο Twitter και Facebook] στις πραγματικές τους διαστάσεις είναι δύσκολη, καθώς υποβαλλόμαστε σε μια συνεχή ροή πληροφοριών και συχνά δεν αναφέρονται οι πηγές τους.» αναφέρει ο συμμετέχων του France Info, Benjamin Muller. Καμία πρωτοτυπία και εδώ.
Διαφορετικός ρόλος παραδοσιακών ΜΜΕ και Twitter-Facebook
Το τελευταίο συμπέρασμα αφορά στο ρόλο των Twitter-Facebook ως νέων μέσων ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται ολοκληρωμένα μέσα ενημέρωσης αλλά περισσότερο «φορείς ή δίαυλοι παροχής πληροφοριών.»Δηλαδή, πρόκειται για διαφορετικό ρόλο των δυο μέσων: τα παραδοσιακά ΜΜΕ παράγουν μια είδηση και, στη συνέχεια, το Twitter την μεταδίδει. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν γεγονότα όπως λόγου χάρη ο σεισμός στην Αϊτή. Στην περίπτωση αυτοί οι ρόλοι αντιστρέφονται.
tvxs.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2