Στο στόχαστρο του BBC βρέθηκαν για ακόμα μία φορά οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, αυτή τη φορά με αφορμή την υπόθεση του 21χρονου Βρετανού κυπριακής καταγωγής Άντριου Συμεού, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για μια ιστορία που έχει προκαλέσει μέχρι και πολιτικές παρεμβάσεις από το Λονδίνο.
Μιλώντας τηλεφωνικώς στον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, Μάλκολμ Μπράμπαντ από τις φυλακές Κορυδαλλού, για λογαριασμό της εκπομπής ‘Inside Out’, ο Συμεού κατήγγειλε φραστικές απειλές σε βάρος του που τον έχουν φέρει στα πρόθυρα κλονισμού, καθώς επίσης και κακομεταχείριση συγκρατούμενών του. Το ρεπορτάζ του BBC επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι ο «διαβόητος» Κορυδαλλός έχει καταδικαστεί από τη Διεθνή Αμνηστία ως «ένα από τα χειρότερα σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ευρώπη».


Ο 21χρονος κρατείται στον Κορυδαλλό μέχρι τον ορισμό της δίκης του μετά την έκδοσή του από τη Βρετανία, όπου συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, ο Συμεού γρονθοκόπησε τον 18χρονο Ουαλό Τζόναθαν Χάιλς στο μπαρ Rescue του Λαγανά της Ζακύνθου προκαλώντας το θάνατό του τον Ιούλιο του 2007. Ο Συμεού αρνείται ότι βρισκόταν στο μπαρ την ώρα του περιστατικού, λέγοντας ότι δύο φίλοι του υποχρεώθηκαν με απειλές και βία από τις ελληνικές αρχές να καταθέσουν σε βάρος του. Την καταγγελία αυτή επιβεβαίωσε στην εκπομπή του BBC ένας εκ των συγκεκριμένων φίλων του Συμεού, λέγοντας ότι οι ανακριτές του τον χτύπησαν στο πρόσωπο υποχρεώνοντάς τον να πει όσα είπε.
Οι γονείς του Άντριου Συμεού, που έχουν μετακομίσει από το Λονδίνο στην Αθήνα ώστε να επισκέπτονται το γιο τους δύο φορές την εβδομάδα, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την αποφυλάκισή του και τη σύντομη έναρξη της δίκης στην Ελλάδα. Το θέμα έχει συζητηθεί και στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, κατόπιν ερώτησης βουλευτή από την περιφέρεια της οικογένειας Συμεού. Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κρις Μπράιαντ είχε δεσμευθεί ότι θα έθιγε το θέμα σε συνάντηση με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, σημειώνοντας πάντως ότι η υπόθεση αφορά την ελληνική δικαιοσύνη.

theinsider
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2