aw2

Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε εννέα δημοσιογράφους σε ποινές φυλάκισης για δωροληψία προκειμένου να συγκαλύψουν ένα θανατηφόρο δυστύχημα σε ορυχείο που είχε σημειωθεί λίγο πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
Οι δημοσιογράφοι, στελέχη οκτώ ειδησεογραφικών οργανισμών, έλαβαν χρήματα από τον ιδιοκτήτη του ορυχείου όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα, στην επαρχία Χέμπεϊ, για να μην μεταδώσουν καμιά πληροφορία για την έκρηξη και τα θύματά της, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Το δυστύχημα, που σημειώθηκε την 14η Ιουλίου 2008, είχε στοιχίσει τη ζωή 34 ανθρακωρύχων και είχε συγκαλυφθεί για 85 ημέρες, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει "αρνητική δημοσιότητα" για την Κίνα εν όψει των Αγώνων, σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα σε εγχώρια ΜΜΕ. Στους εννιά δημοσιογράφους επιβλήθηκαν ποινές που κυμαίνονται από την φυλάκιση 18 μηνών ως και την κάθειρξη 16 ετών, σύμφωνα με το Νέα Κίνα, που επικαλείται την κρατική αρχή ελέγχου του Τύπου.
Σε έναν ακόμη δημοσιογράφο, που κρίθηκε ένοχος για δωροληψία, απαγορεύθηκε να εργάζεται στην βιομηχανία των ΜΜΕ, κατά το πρακτορείο. Ο Λι Σούνκι, επικεφαλής της έκδοσης της εφημερίδας Η Καθημερινή του Αγρότη στην επαρχία Χέμπεϊ, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών διότι δωροδοκήθηκε με 200.000 γιούαν (21.726 ευρώ) από τον ιδιοκτήτη του ορυχείου. Στην εφημερίδα επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 γιούαν, ενώ διατάχθηκε να κλείσει τα γραφεία της στην επαρχία.
skai.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2