aw2

Θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους του 20ού αιώνα. Καλύπτοντας πολέμους, πραξικοπήματα και εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι προσέδωσε στην ταπεινή δουλειά του ρεπόρτερ λογοτεχνική αξία. Όμως ένα βιβλίο αμφισβητεί τώρα την αλήθεια των περιστατικών που περιέγραφε επί 40 χρόνια. Ως ξένος ανταποκριτής ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι (πέθανε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 74 ετών) ισχυριζόταν ότι ήταν στενός φίλος του Τσε Γκεβάρα με τον οποίο είχε πάει διάφορες αποστολές και ότι είχε γλιτώσει την τελευταία στιγμή από εκτελεστικό απόσπασμα στην Αφρική. Έχοντας καταγράψει από κοντά όλα τα πολιτικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Αφρική και τη Λατινική Αμερική στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, αποτέλεσε πρότυπο για χιλιάδες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Όμως η βιογραφία του που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στην πατρίδα του την Πολωνία διηγείται μια πολύ διαφορετική ιστορία. Στο βιβλίο του «Κapuscinski- Νon Fiction» ο Πολωνός δημοσιογράφος Άρτουρ Ντομοσλάφσκι, υποστηρίζει ότι ο Καπισίνσκι, του οποίου ήταν φίλος και συνεργάτης, «συνειδητά έφτιαξε τον μύθο του επεκτείνοντας τα όρια του ρεπορτάζ στον κόσμο της μυθοπλασίας».


«Δεν συνάντησε τον Τσε»
Υποστηρίζει ότι ο συγγραφέας πασίγνωστων βιβλίων όπως το «Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου» (η περιγραφή του πολέμου του 1969 μεταξύ Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας που προκλήθηκε από δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες) και «Ο αυτοκράτορας» (για την ανατροπή του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ), δεν είχε ποτέ συναντήσει τον Τσε Γκεβάρα και πολλούς από τους άλλους διάσημους που υποστήριζε ότι γνώριζε. Το επεισόδιο με το εκτελεστικό απόσπασμα στην Αφρική ήταν φανταστικό και ο ισχυρισμός ότι ο πατέρας του υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου στην Ρωσία ήταν ψέμα. Στο 600 σελίδων του βιβλίου του ο Ντομοσλάφσκι τονίζει πως συχνά ο Καπισίνσκι εφεύρισκε γεγονότα και εικόνες για να κάνει πιο εντυπωσιακά τα ρεπορτάζ του.
Όταν ένας Αμερικανός βιογράφος του Γκεβάρα ρώτησε τον Καπισίνσκι για την υποτιθέμενη συνάντηση τους, ο Πολωνός δημοσιογράφος παραδέχθηκε ότι δεν έγινε ποτέ και «ήταν ένα λάθος» του εκδοτικού οίκου. Όμως οι εκδότες ποτέ δεν απέσυραν την αναφορά από τα βιβλία του Καπισίνσκι και ο ίδιος σε συνεντεύξεις που ακολούθησαν επέμενε ότι είχε συνοδεύσει τον Τσε σε επικίνδυνες αποστολές. Μια γνωστή δημοσιογράφος της Αιθιοπίας είχε δηλώσει ότι πολλές από τις περιγραφές του Πολωνού για τα όσα έγιναν κατά την ανατροπή του Σελασιέ «ανήκουν στις “χίλιες και μία νύχτες”».
ΤΑ ΝΕΑ
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2