aw2

Ομάδες του ΝΒΑ σε τιμή ευκαιρίας!

Αναρτήθηκε από Peiratis | 12:46 μ.μ. | , , | 0 σχόλια »

Η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε τον αμερικανικό αθλητισμό και μαζί το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» τις ομάδες τους σε τιμή ευκαιρίας. Παράλληλα τα νέα δεδομένα στο αμερικανικό μπάσκετ ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες σε νέους επιχειρηματίες.
Ο Michael Jordan, σαν επιχειρηματίας πλέον, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το «χτυπημένο» από την κρίση ΝΒΑ, αγόρασε τους Charlotte Bobcats για περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από όσα είχε αγοράσει την ομάδα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Και δεν είναι ο μόνος.
Τα τελευταία χρόνια, πέντε από τις εννιά μεγαλύτερες επαγγελματικές ομάδες στις ΗΠΑ πωλήθηκαν ή πωλούνται υπερχρεωμένες σε τιμή ευκαιρίας. Άλλες δώδεκα, ομάδες στις τέσσερις μεγαλύτερες επαγγελματικές κατηγορίες πρόκειται να αλλάξουν χέρια σύντομα. Το ξεπούλημα όμως δεν φέρνει πλέον την «ευτυχία».
Πολλοί πρώην ιδιοκτήτες είναι ζημιωμένοι ακόμα και μετά την πώληση, η οποία υπάρχει πιθανότητα να γίνει ακόμα λιγότερο συμφέρουσα, καθώς νομοθέτες στην Ουάσιγκτον συζητούν εάν για το αν θα αυξήσουν το φόρο κερδών από την πώληση κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 50%,.

«Παλαιότερα όταν πούλαγε κάποιος την ομάδα του ξεχρέωνε, ακόμα και αν έχανε χρήματα για χρόνια. Πλέον δεν εγγυάται κανένας πως η πώληση θα καλύψει τις καπιταλιστικές απώλειες», δηλώνει ο Marc Ganis πρόεδρος του αμερικανικού «κολοσσού» SportsCorp Ltd.
Για δεκαετίες, τα οικονομικά των ομάδων πήγαιναν αξιοθαύμαστα καλά. Παρά το γεγονός πως υπήρχαν περίοδοι που οι πωλήσεις των εισιτηρίων έπεφταν και οι χορηγίες από τις διαφημίσεις μειωνόντουσαν οι ομάδες παρέμεναν ιδιαίτερα κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Αλλά ο John Moag, ο πρόεδρος της επιχείρησης, είπε ότι αυτή η υποχώρηση ήταν δραστικά διαφορετική. «Ο αντίκτυπος της υποτίμησης αποθεμάτων και ακίνητων περιουσιών στην ιδιοκτησία προνομίου είναι έμμεσα, αλλά πολύ βεβαίως, προσκρούοντας στη σταθερότητα διάφορων προνομίων επαγγελματικών αθλημάτων,» είπε.
Βέβαια η ζήτηση για τις ομάδες εξαρτάται από το ειδικό βάρος της φανέλας της κάθε μια ξεχωριστά. Για παράδειγμα ομάδες όπως οι Chicago Cubs και οι Canadiens που πουλήθηκαν για 845 και 550 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, αν και η τιμή τους μπορούσε να ανέβει περισσότερο αγοράστηκαν σε πολύ υψηλές τιμές καθώς πρόκειται για δύο ομάδες «θρύλους» στα σπορ των ΗΠΑ.
Όμως τα ποσά που καταβάλλονται για μικρότερες ομάδες είναι πολύ μικρότερα και η σημερινή κατάσταση ενισχύει αυτό το χάσμα, χωρίζοντας ουσιαστικά τους συλλόγους σε δύο κατηγορίες, τις προνομιούχες και τις μη-προνομιούχες. Το άνοιγμα της αγοράς όμως προσέλκυσε και ξένους επενδυτές που δεν ενδιαφέρονται για το πόσο τρανή είναι η ομάδα που θα αγοράσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Mikhail Prokhorov, ο οποίος συμφώνησε να πληρώσει 200 εκατομμύρια δολάρια για το 80% της χειρότερης ομάδας στο NBA των Nets και για το 45% του νέου τους γηπέδου. Συμφώνησε να «βάλει» επίσης 60 εκατομμύρια δολάρια για να ξεπληρώσει μέρος του χρέους της ομάδας ενώ θα μπει ο ίδιος εγγυητής στο σύνολο του που ανέρχεται στα 207 εκατομμύρια.
Παράλληλα και το ίδιο το ΝΒΑ έχει ανοίξει τις πόρτες του στους ξένους επιχειρηματίες για να βγει από την οικονομική κρίση. Επενδυτικός όμιλος της Κίνας αγόρασε φέτος το 15% της αμερικανικής επιχείρησης που κατέχει την ομάδα Cleveland Cavaliers, καθώς και το στάδιο Quicken Loans Arena.
Στον όμιλο επενδυτών περιλαμβάνεται και ο JianHua Huang, αξιωματούχος ο οποίος έχει «κλείσει» συμφωνίες αναδοχής με τους New York Yankees και άλλες αθλητικές ομάδες στις ΗΠΑ.
tvxs.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2