aw2

Πέντε εβδομάδες τώρα, ο ουρανός πάνω από τη λίμνη Μαρακαΐμπο μένει όλη νύχτα δυσοίωνα σκοτεινός. Οι ηλεκτρικές καταιγίδες που έκαναν, εδώ και χιλιάδες χρόνια, τη νύχτα μέρα σε αυτή τη γωνιά της Βενεζουέλας απλώς σταμάτησαν. Ως ύποπτος κατονομάζεται το «Παιδί»...
Εως και 40 αστραπές το λεπτό. Τόσες καταγράφονταν τις νύχτες, χιλιάδες χρόνια τώρα, πάνω από τη λίμνη Μαρακαΐμπο. Λένε πως το μοναδικό αυτό μετεωρολογικό φαινόμενο υποχρέωσε, το 1595, τον Αγγλο θαλασσοπόρο Φράνσις Ντρέικ να εγκαταλείψει μία δόλια επίθεση στο Μαρακαΐμπο, προδίδοντας τα πλοία του στην ισπανική φρουρά. Λένε επίσης πως βοήθησε τους μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας να νικήσουν έναν ισπανικό στόλο, το 1823. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται στην Κολομβία, την Ινδονησία, την Ουγκάντα· δεν διαρκούν όμως όλη τη νύχτα. Μόνο σε αυτό το σημείο της Βενεζουέλας διαρκεί, ή καλύτερα διαρκούσαν, οι ηλεκτρικές καταιγίδες έως και εννέα ώρες κάθε βράδυ. Κατά μέσον όρο, το θέαμα είναι ορατό περισσότερες από 160 νύχτες τον χρόνο, μέχρι και 400 χιλιόμετρα μακριά. Οι αστραπές μπορεί να φτάσουν σε ένταση και τα 400.000 αμπέρ, είναι όμως τόσο ψηλά που οι βροντές δεν ακούγονται.

Οι θεωρίες
Τι προκαλεί αυτές τις ηλεκτρικές καταιγίδες; Θεωρίες υπάρχουν πολλές. Μία τις συνδέει με την απελευθέρωση μεθανίου από την αποσύνθεση οργανικών υλικών, μία άλλη με τους ανέμους των Άνδεων που φυσούν πάνω από τα έλη αναπτύσσοντας σταδιακά ηλεκτρικά φορτία στην ατμόσφαιρα. Σε κάθε περίπτωση, τελευταία φορά που το φαινόμενο αυτό είχε εκλείψει ήταν το 1906, έπειτα από έναν καταστροφικό σεισμό ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού και της Κολομβίας, ο οποίος είχε προκαλέσει τσουνάμι. Τότε, οι αστραπές είχαν επιστρέψει τρεις εβδομάδες αργότερα. Αυτή τη φορά, οι κάτοικοι δεν έχουν δει ούτε μία αστραπή από τα τέλη Ιανουαρίου. Οι ψαράδες στο χωριό Κόνγκο Μιραδόρ δεν ξέρουν τι να σκεφτούν. «Ήταν πάντα μαζί μας. Μας οδηγούν τη νύχτα, σαν φάρος. Μας λείπουν», λέει στην «Guardian» o 62χρονος Εντίν Χερνάντες. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες θεωρούν την εξαφάνιση των ηλεκτρικών καταιγίδων συνέπεια του Ελ Νίνιο, του «Παιδιού», ενός φαινομένου που έχει διαταράξει τα παγκόσμια μετεωρολογικά μοτίβα και έχει προκαλέσει μεγάλη ξηρασία και πρόβλημα ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα, η οποία στηρίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
ΤΑ ΝΕΑ
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2