aw2

Σε πολλές μορφές καρδιοπάθειας οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ο πλέον συνηθισμένος έλεγχος είναι το καρδιογράφημα μακράς διάρκειας. Πλην όμως, η μέθοδος αυτή επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό τον ασθενή.
Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), ειδικοί επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Άαχεν έχουν αναπτύξει και δοκιμάζουν, σε πειραματικό στάδιο, ένα μπλουζάκι με ηλεκτρόδια, που καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς.
Το «μαύρο μπλουζάκι» - όπως το αποκαλούν - αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του τμήματος ιατρικής πληροφορικής και τεχνολογίας του συγκεκριμένου γερμανικού Πολυτεχνείου και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα επώνυμο τι-σερτ. Ο ασθενής πρέπει να φοράει επί εβδομάδες το "μπλουζάκι-καρδιογράφο", ώστε να καταγράφονται όλες οι διακυμάνσεις των καρδιακών του παλμών, σε διαφορετικές καταστάσεις.
Βασικό πλεονέκτημα του «μαύρου τι-σερτ» είναι ότι ο ασθενής δε χρειάζεται να εισαχθεί σε νοσοκομείο ή ειδικό ιατρείο, όπου θα συνδεθεί με άβολα μηχανήματα, τα οποία τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητά του και, τελικά, του προκαλούν στρες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, δε χρειάζονται και τα ηλεκτρόδια με το ειδικό τζελ, που κολλούν στην επιδερμίδα, κάτι το οποίο, όμως, προκαλεί συχνά δερματίτιδες στους ασθενείς.
Αυτό διότι, τα ηλεκτρόδια κατασκευάζονται από φυτικές ίνες. Επίσης, οι ίνες αυτές επικαλύπτονται με μια στρώση ασήμι, ώστε να μεταδίδονται τα σήματα των παλμών στον καρδιογράφο. «Πρόκειται για ένα άνετο και ελαφρύ τι-σερτ», υποστηρίζουν οι ειδικοί και τονίζουν πως το «μπλουζάκι-καρδιογράφος» είναι ένα έξυπνο ρούχο, το οποίο μειώνει το κόστος της ιατρικής διάγνωσης και επιτρέπει μακροχρόνια παρακολούθηση του ασθενή, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Πλην όμως, το μπλουζάκι αυτό έχει και μειονεκτήματα. Το βασικότερο; Δεν πλένεται. Αυτό είναι και το τελευταίο σημείο, το οποίο θέλουν να βελτιώσουν οι ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου του Άαχεν, πριν το «μαύρο τι-σερτ» αποκτήσει άδεια για τη μαζική του παραγωγή και τη χρήση του. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η μέχρι τώρα χρήση του, που γίνεται σε πειραματικό στάδιο, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε γιατρούς και ασθενείς.
Οι Γερμανοί επιστήμονες, μάλιστα, είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι σε τρία ή τέσσερα χρόνια θα μπορεί να γίνει μαζική παραγωγή και εφαρμογή του σε ασθενείς. Όπως αναφέρουν, το «μπλουζάκι-καρδιογράφος» ελαχιστοποιεί την όχληση του ασθενούς, διότι δε χρειάζεται να εγκαταλείψει, έστω και προσωρινά, τις δραστηριότητές του ή τη δουλειά του και το κυριότερο, η καταγραφή των καρδιακών παλμών γίνεται πράγματι υπό φυσιολογικές συνθήκες.
rc-cafe
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2