aw2

Περίεργες συμφωνίες με εμπόρους ναρκωτικών φέρονται ότι έκαναν αστυνομικοί υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να πέσουν στα μαλακά στις δίκες που ακολούθησαν. Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται αναφορές φωτιά για τρεις ξεχωριστές υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να περιληφθούν και άλλες «αμαρτωλές» δικογραφίες. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπόμπολη, θα εξεταστούν από την αρχή οι χειρισμοί των αστυνομικών σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Σε αυτές, όπως επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές, διαπιστώθηκαν τουλάχιστον ύποπτα κενά και ανακρίβειες, ιδίως στις καταθέσεις των αστυνομικών, τόσο προανακριτικά όσο και στο ακροατήριο.
Οι εξεταζόμενες δικογραφίες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών αφορούν υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν τη διετία 2008 - 2009 στη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά και τον Βόλο. Τη διαλεύκανσή τους έχουν αναλάβει δύο αντεισαγγελείς Εφετών, καθώς και η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ.


Η πρώτη «περίεργη» δικογραφία αφορά τη σύλληψη αλλοδαπού εμπόρου ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη με ποσότητα περίπου μισού κιλού κοκαΐνης, το 2008. Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς, στο Τριμελές Κακουργιοδικείο, παρουσιάστηκε ως μάρτυρας ένας αστυνομικός του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας και κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος «είχε δώσει στην Αστυνομία πληροφορίες με τις οποίες αποκαλύφθηκε άλλο κύκλωμα». Ο κατηγορούμενος κέρδισε το ελαφρυντικό και τα ισόβια έσπασαν. Ο αντεισαγγελέας Εφετών που ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση καλείται να ερευνήσει εάν στοιχειοθετείται αρχικώς το αδίκημα της ψευδορκίας εις βάρος του αστυνομικού.
Η δεύτερη «αμαρτωλή» υπόθεση εκτυλίχθηκε το 2008 στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν έναν Έλληνα έμπορο ναρκωτικών με ποσότητα ηρωίνης. Λίγο καιρό αργότερα, μία ξαδέλφη του συλληφθέντα φέρεται να έδωσε στους αστυνομικούς στοιχεία για δύο άλλους εμπόρους ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί απέδωσαν την επιτυχία τους στη συνεργασία του πρώτου συλληφθέντα, αποκρύβοντας ότι αυτή που μίλησε ήταν η ξαδέλφη του. Ο κατηγορούμενος έπεσε στα μαλακά, καθώς του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, παρ΄ όλο που ήταν υπότροπος. Λίγο καιρό αργότερα όμως, στη δίκη των εμπόρων ναρκωτικών αποκαλύφθηκε ότι πληροφορίες γι΄ αυτούς στην Αστυνομία είχε δώσει συγγενής του και όχι ο ίδιος. Και σε αυτήν την περίπτωση ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ψευδορκίας εις βάρος αστυνομικών.
Η τρίτη και πιο «περίεργη» δικογραφία που μπαίνει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών αφορά υπόθεση ναρκωτικών που χειρίστηκαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Οκτώβριο του 2008 στη Θεσσαλονίκη έναν Βούλγαρο υπήκοο, με την κατηγορία ότι ήταν περιφερειακός συνεργάτης Βούλγαρων μεγαλεμπόρων. Ο συλληφθείς, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, οδηγήθηκε στη φυλακή, όμως στο δικαστήριο απαλλάχθηκε, καθώς εντοπίστηκαν σοβαρά κενά στη δικογραφία. Όπως διαπιστώθηκε, στα περισσότερα έγγραφα της προανάκρισης είχαν πλαστογραφηθεί οι ημερομηνίες. Επιπλέον, στον φάκελο δεν υπήρχε έκθεση καταγραφής των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν, δεν υπήρχε έκθεση έρευνας και κατάσχεσης κ.ά. Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. θα κληθούν να ερευνήσουν αν συντρέχουν μια σειρά από αδικήματα (πλαστογραφία με χρήση, ψευδής βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, παράνομη κατακράτηση).

tanea.gr


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2