aw2

Το CERN θα χρειαστεί να απενεργοποιήσει ξανά τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) για διάστημα έως και ενός χρόνου, αναφέρει την Τετάρτη το BBC επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής των εργασιών. Ο Δρ Στιβ Μάγιερς, διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας, ανακοίνωσε ότι το γιγάντιο μηχάνημα θα πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας στα τέλη του 2011 και θα καθυστερήσει περίπου δύο χρόνια να φτάσει στη μέγιστη δυνατή ισχύ. Η διακοπή είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθούν οι χάλκινες κάψες που υπάρχουν στις αρθρώσεις μεταξύ των χιλιάδων υπεραγώγιμων μαγνητών του επιταχυντή. Τα στοιχεία αυτά προστατεύουν τους μαγνήτες από την υπερθέρμανση και σχετίζονται με το ατύχημα που έθεσε τον LHC εκτός λειτουργίας, λίγο μετά τα εγκαίνιά του το Σεπτέμβριο του 2008.



Σχολιάζοντας αυτό το αρχικό ατύχημα, ο Δρ Μάγιερς εκτίμησε ότι μάλλον δεν επρόκειτο για «σχεδιαστικό σφάλμα», αλλά για μια ανωμαλία που ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο να παρουσιαστεί σε ένα τόσο περίπλοκο σύστημα. «Δεν ακούσαμε τίποτα για τους εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλους τομείς που τα πήγαν εξαιρετικά καλά» σχολίασε, υπερασπιζόμενος το έργο του CERN. Παρά τα προβλήματα, ο LHC κατέρριψε τον περασμένο Νοέμβριο το ρεκόρ ισχύος που κατείχε από το 2001 το αμερικανικό εργαστήριο Fermilab.
Σήμερα ο LHC λειτουργεί σε ισχύ 3,5 TeV (Teraelectronvolts) ανά δέσμη πρωτονίων. Μέσα στην υπόγεια κυκλική σήραγγα των 27 χλμ, δύο τέτοιες δέσμες, κινούμενες σε αντίθετες κατευθύνσεις, θα συγκρούονται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Σύμφωνα με τον Μάγιερς, ο LHC θα συνεχίσει να λειτουργεί στα 3,5 TeV ανά δέσμη μέχρι τα τέλη του 2011, οπότε να τεθεί εκτός λειτουργίας για επισκευές που αναμένεται να διαρκέσουν ένα χρόνο. Στη συνέχεια ο επιταχυντής θα μπορέσει να λειτουργήσει στη μέγιστη ισχύ των 7 TeV ανά δέσμη. Η ολική ενέργεια των συγκρούσεων θα είναι τότε 14 TeV. Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων πρωτονίων ίσως επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς, το οποίο θα εξηγούσε γιατί η ύλη έχει μάζα, και να βοηθήσουν τους φυσικούς να λύσουν τα μυστήρια της «σκοτεινής ύλης» και της «σκοτεινής ενέργειας», μεταξύ άλλων.
tovima
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2