aw2

Oι οινοπαραγωγοί του Μπορντό έχουν σοβαρούς λόγους να χαμογελούν για τη σοδειά του 2009, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η καλύτερη των τελευταίων 100 ετών. Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά οι ιδιοκτήτες των ιστορικών αμπελώνων αγωνιούν επειδή δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για την υποδοχή που θα επιφυλάξουν τελικά οι κριτικοί, και κυρίως οι αγοραστές, στα κρασιά τους. Η πολύχρονη και σοβαρή κρίση που πλήττει τον χώρο του κρασιού δεν αφορά πλέον μόνο τα φθηνά γαλλικά κρασιά, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς. «Οταν δοκίμασα το πρώιμο κρασί του 2005, ένιωσα ευγνώμων που είχα δημιουργήσει ένα τόσο εξαιρετικό κρασί στη ζωή μου. Επειτα ήλθε το εφετινό κρασί. Μόλις επιθεώρησα τα αμπέλια την εποχή του τρύγου, ήξερα ότι το κρασί αυτής της χρονιάς θα ήταν ξεχωριστό. Τώρα που το γεύτηκα, είμαι βέβαιος ότι θα γίνει σπουδαίο, ίσως το καλύτερο μετά το 1949 ή το 1947, ενώ μπορεί να φθάσει στο επίπεδο μυθικών εσοδειών, όπως του 1929 » λέει ο ΑλφρέντΤεσερόν, ιδιοκτήτης του ξακουστού αμπελώνα Ρontet-Canet στο Μπορντό.
Το κρασί της πολλά υποσχόμενης εφετινής εσοδείας δεν θα είναι κατάλληλο προς πόση προτού περάσουν τρία- τέσσερα χρόνια ή και περισσότερα από 10 για εκείνο των ονομαστών οινοπαραγωγών. Αλλά μετά την πρώιμη δοκιμή του, ο κορυφαίος βρετανός έμπορος κρασιού ΣάιμονΣτέιπλς το χαρακτήρισε « θεαματικό ». « Ο,τι δοκίμασα ως τώρα ήταν εξαίσιο, πλούσιο, δυνατό και σέξι, με εκπληκτική δομή, βάθος και σχεδόν μαγικές υποσχέσεις » είπε.


Παρ΄ ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να διαπιστώσει από μόνο του το ευρύ κοινό αν πρόκειται πράγματι για «νέκταρ», η φήμη αλλά και η τύχη των Μπορντό του 2009 κρίνονται τώρα. Ως και το 90% της παραγωγής των αναγνωρισμένων οινοπαραγωγών πωλείται «en primeur», δηλαδή όσο ακόμη το κρασί ωριμάζει στο βαρέλι και πολλά χρόνια πριν από την κατάλληλη εποχή να το απολαύσει κανείς στο ποτήρι, μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου της χρονιάς που έπεται του τρύγου.
Αν και ακόμη ικανή να παράγει «διαμάντια», η οινοβιομηχανία του Μπορντό έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο εξαιτίας της ευρύτερης οικονομικής κρίσης. Τα χαμηλότερης ποιότητας κρασιά της περιοχής υπέφεραν εδώ και χρόνια λόγω του ανταγωνισμού τους με ισοδύναμα από την Αυστραλία, τη Χιλή ή αλλού, ενώ τα «μεγάλα» κρασιά είδαν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες τις πωλήσεις τους να πέφτουν χαμηλά.
Οι μεγάλοι οινοπαραγωγοί εμφανίζονται μάλλον αισιόδοξοι ότι η εσοδεία του 2009 θα δώσει το φιλί της ζωής στις επιχειρήσεις τους. « Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και ενθουσιασμός για τα εφετινά Μπορντό » λέει ένας από αυτούς.
proitos
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2