aw2

Υπό αμφισβήτηση έχουν τεθεί τα μέτρα ασφαλείας στην Νότια Αφρική μετά την δολοφονία του ηγέτη του ρατσιστικού κινήματος AWB, Ευγένιου Τερενμπλάνς.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της αφρικανικής χώρας δεν κρύβει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει στην διεθνή εικόνα της χώρας, έσπευσε όμως με δηλώσεις του να διαβεβαιώσει πως δεν θα επηρεάσει την εξέλιξη της διοργάνωσης του Μουντιάλ.
Ο Ευγένιος Τερενμπλάνς βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο σπίτι του το περασμένο Σάββατο. Δράστες είναι δύο νεαροί μαύροι με τους οποίους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, το θύμα είχε οικονομικές διαφορές. Οπως δήλωσε η μητέρα του ενός εκ των συλληφθέντων ο 15χρονος γιός της λίγο μετά το έγκλημα της εξομολογήθηκε πως έγινε συμπλοκή γιατί ο Τερενμπλάνς αρνήθηκε να πληρώσει εκείνον και τον 28χρονο συνάδελφο του για την εργασία τους στην φάρμα του.
Οι τοπικές αρχές εξετάζουν όλες τις μαρτυρίες και συσχετίζουν τα στοιχεία καθώς το όπλο του εγκλήματος ήταν μια σιδερένια ράβδος.
Τόσο η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής όσο οι εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών αποκλείουν, με δηλώσεις τους, το ενδεχόμενο το κίνητρο της δολοφονίας να ήταν πολιτικό.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζάκομπ Ζούμα συνέστησε στους νοτιοαφρικανούς ψυχραιμία και τους ζήτησε να μην επιτρέψουν σε προβοκάτορες να εκμεταλλευτούν το γεγονός με ενέργειες που θα πυροδοτούσαν φυλετικές διαμάχες.
Την ίδια ώρα ανώτατο στέλεχος του ρατσιστικού κινήματος υποστηρίζει, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Associated Press, πως η δολοφονία του Ευγένιου Τερενμπλάνς αποτελεί αιτία πολέμου και καλεί τις ξένες ποδοσφαιρικές αποστολές να ξανασκεφτούν την συμμετοχή τους στην διοργάνωση: «Στέλνετε τις ομάδες σας σε χώρα που τελούνται δολοφονίες» είπε ο Αντρέ Βισατζέ και πρόσθεσε: «Μην το κάνετε αν προηγουμένως δεν έχετε εξασφαλίσει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας».
Ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βισατζέ βασισμένες σε λαθεμένες απόψεις καθώς όπως επεσήμανε η Νότια Αφρική δεν είναι χώρα μόνο για μαύρους τονίζοντας πως όλοι πρέπει να στηρίξουν την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο γενικος γραμματέας της Ιντερπόλ με δηλώσεις του αναφέρθηκε στα μέτρα ασφαλείας υπογραμμίζοντας το γεγονός πως κατά την διάρκεια τέλεσης των αγώνων θα βρίσκονται επί ποδός και σε πλήρη ετοιμότητα 41.000 αστυνομικοί.
pamemundial
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2