aw2

Πριν από 50 χρόνια, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Juscelino Kubitschek έδωσε το σήμα εκκίνησης των εορτασμών για τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας της χώρας, Μπραζίλια. Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, αποτελεί σημείο αναφοράς στον αστικό σχεδιασμό παγκοσμίως. Σήμερα όμως, η πόλη με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και την τολμηρη αρχιτεκτονική που σχεδιάστηκε για 500.000 κατοίκους, έχει κατακλυστεί από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους, με αποτέλεσμα, να υποβαθμιστούν οι υποδομές της και το αρχικό αριστούργημα να έχει ξεπεράσει κατά αρχικά όριά της. Η Μπραζίλια άρχισε να χτίζεται το 1956 και εγκαινιάστηκε 41 μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1960, καταπλήσσοντας τον κόσμο με τον μοντέρνο σχεδιασμό της αλλά και την ταχύτητα με την οποία χτίστηκε. Αποτέλεσε την υλοποίηση του ονείρου για μεταφορά της πρωτεύουσας της χώρας από το Ρίο Ντε Τζανέιρο που υπήρχε ήδη από το 1822, αναφερόταν ως πρόταση μάλιστα στο Σύνταγμα της χώρας από το 1891. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες άρχισαν το 1954 και ο πρόεδρος Juscelino Kubitschek διοχέτευσε τεράστιους πόρους για την δημιουργία της πόλης, επιδιώκοντας να ολοκληρωθεί μέσα σε μία μόνο θητεία – και τα κατάφερε. Τον επόμενο χρόνο, μετά τα εγκαίνια της Μπραζίλια, ο Kubitschek όμως έχασε τις εκλογές. Υπεύθυνος για τον αστικό σχεδιασμό ήταν ο Lucio Costa ενώ επικεφαλής αρχιτέκτονας ήταν ο προστατευόμενος του Le Corbusier, Oscar Niemeyer, ο οποίος συνεχίζει να είναι δημιουργικός μέχρι σήμερα, παρά το ότι έχει ξεπεράσει τον ένα αιώνα ζωής. Τον σχεδιασμό τοπίου είχε αναλάβει ο Roberto Burle Marx.


Από ψηλά, η πόλη μοιάζει με πεταλούδα στα φτερά της οποίας βρίσκονται οι κατοικίες – όλα τα κτίρια είναι σχεδιασμένα με καθαρές ευθείες και καμπύλες γραμμές. Το κέντρο της πόλης αποτελεί μέρος των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1987. Ο διασημότερος σήμερα αρχιτέκτονας της Βραζιλίας, Niemeyer, σχεδίασε πολλά από τα κτίρια της πόλης, ανάμεσά τους και το προεδρικό μέγαρο, το κοινοβούλιο, το κογκρέσο και τον περίφημο καθεδρικό ναό της Μπραζίλια.
Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας, η κυβέρνηση προσδοκούσε στην μετακίνηση του πληθυσμού σε αυτό το μέρος της χώρας ακι αυτό πράγματι έγινε, αλλά όχι ακριβώς έτσι όπως ήταν η αρχική ιδέα. Η αύξηση του πληθυσμού τςη Μπραζίλια υπήρξε άμεση και ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα, πενήντα χρόνια μετά τη γέννησή της, η λαμπερή Μπραζίλια να έχει εξελιχθεί σε μια πόλη 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων – ενώ δημιουργήθηκε με πρόβλεψη 500.000 κατοίκων – με συνέπεια να έχει αρκετή βία και εγκληματικότητα και ανυπόφορα κυκλοφοριακά προβλήματα.
tvxs.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2