aw2

Οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης της ταινίας Avatar, James Cameron, στέκονται στο πλευρό των ανθρώπων της βραζιλιάνικης φυλής του Αμαζονίου Xingu, κατά της δημιουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος του Belo Monte, το οποίο απειλεί τόσο τον τρόπο ζωής των ιθαγενών όσο και το ίδιο το πολύτιμο τροπικό δάσος.
«Αν φτιάξουν αυτό το φράγμα, τα παιδιά μας θα πεθάνουν» λέει ένας από τους πρεσβύτερους του απομονωμένου χωριού Mrotidjam, «δεν θα υπάρχουν πια ψάρια, ούτε κυνήγι» λέει ένας άλλο απ’ αυτούς. «Θέλω τα εγγόνια μου να ζήσουν ειρηνικά, το φράγμα θα τα καταστρέψει όλα» προσθέτει ένας τρίτος. Ο σκηνοθέτης του τρισδιάστατου Avatar, ακούει προσεκτικά τις λένε οι πρεσβύτεροι της φυλής.
«Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε, να ακούσουμε τις ανησυχίες σας και, επειδή είμαι δημιουργός ταινιών, να μοιραστούμε αυτά που μας λέτε με τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», λέει ο διάσημος σκηνοθέτης, ενώ πλάι του βρίσκονται οι Sigourney Weaver και Joel David Moore που πρωταγωνίστησαν στην ταινία του.
Ο James Cameron αποτελεί εδώ και μερικές εβδομάδες το πρόσωπο μια διεθνούς εκστρατείας κατά της καταστροφής του Αμαζονίου και ειδικά κατά του σχεδίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος του Belo Monte. ΟΙ άνθρωποι της φυλής Xingu πιστεύουν ότι η κατασκευή του φράγματος θα σπείρει χάος στις κοινότητές τους, θα πλημμυρίσει περιοχές τους, θα στραγγίσει ποτάμια σε άλλες και θα επιφέρει την συρροή εργατών, ασθενειών και της πορνείας.
Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή στον πλανήτη Pandora, στην ταινία του Cameron. Και τώρα, ο σκηνοθέτης σκοπεύει να γυρίσει ένα τρισδιάστατο πειραματικό ντοκιμαντέρ για τις δοκιμασίες των ανθρώπων της περιοχής και τον αγώνα τους κατά του φράγματος Belo Monte.
«Τώρα έχουμε κάπως επάνω μας τον προβολέα για να εγείρουμε την προσοχή του κόσμου σχετικά με ορισμένα καίρια θέματα... και νομίζω ότι αυτό εδώ είναι σημαντικό» λέει ο σκηνοθέτης, ο οποίος συνεργάζεται με την ΜΚΟ Amazon Watch. Την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε περισσότερες από 10 ώρες σε σκάφος στο ποτάμι ώσπου να συναντήσει δεκάδες σαμάνους εξοργισμένους με την πρόθεση να χτιστεί το φράγμα.
«Οι ιθαγενείς ηγέτες ήρθαν και μας είπαν: Κοιτάξτε, πολεμάμε αυτό το φράγμα εδώ και 20 χρόνια και δεν κερδίζουμε. Οι αρχές περνάνε με οδοστρωτήρες από πάνω μας, έσπασαν τις υποσχέσεις τους. Με όποιον τρόπο μπορείτε να μας βοηθήσετε, βοηθήστε μας. Έτσι, γίνεται κάπως προσωπικό το θέμα, δεν είναι απλά ένα μάτσο περιβαλλοντικών μελετών, είναι προσωπικό», λέει ο Cameron.
Το φράγμα στον ποταμό Xingu εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο του είδους του, στον κόσμο. Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχει περιγράψει το έργο ως «δώρο θεού» και βασικό συστατικό στις προσπάθειες για αναθέρμανση της οικονομίας της χώρας. Αλλά περιβαλλοντολόγοι και οι ιθαγενείς ηγέτες πιστεύουν ότι το φράγμα θα είναι ακόμα ένα βήμα προς την καταστροφή του τροπικού δάσους και των τοπικών φυλών.
«Πιστεύουμε ότι το Belo Monte είναι μόνο η αρχή. Αν τους αφήσουμε θα καταλήξουν να αποτελειώσουν τους Ινδιάνους της Βραζιλίας μια και καλή» λέει ο Sheila Juruna, ιθαγενής ηγέτης της περιοχής Xingu, ο οποίος ήταν παρόν και στις δυο προηγούμενες δυο επισκέψεις του Cameron στη Βραζιλία.
Ο σκηνοθέτης λέει πως βλέποντας τις παραδοσιακές τελετές και τις συναντήσεις των ιθαγενών του Αμαζονίου τον έκανε να σκεφτεί τα δεινά των ινδιάνων της βόρειας Αμερικής και τον ενέπνευσαν να επιχειρήσει να... δώσει μια σπρωξιά στην παγκόσμια συνείδηση.
«Ένιωσα σαν να βρισκόμουν 130 χρόνια πίσω στο χρόνο παρακολουθώντας αυτά που μπορεί να έλεγαν οι Lakota Sioux όταν τους εκτόπιζαν και τους σκότωναν. Αυτό υπήρξε κινητήρια δύναμη για μένα στη δημιουργία του Avatar... σκεφτόμουν τι θα γινόταν αν οι Lakota Sioux είχαν ένα παράθυρο στο χρόνο και βλέπανε το μέλλον... θα έβλεπαν τα παιδιά τους να αυτοκτονούν με τους υψηλότερους ρυθμούς αυτοκτονίας στη χώρα, επειδή δεν είχαν πια καμιά ελπίδα και γιατί ήταν μια αδιέξοδη κοινωνία πια – νομίζω θα πάλευαν πολύ πιο άγρια τότε».
Αλλά δεν εκλαμβάνουν όλοι στην Βραζιλία ως καλή την ανάμιξη του Cameron στον αγώνα των ιθαγενών. «Αυτού του είδους η ανάμιξη ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι ο στόχος του οικολογικού κινήματος είναι απλά να διατηρήσει το status quo της παγκόσμιας οικονομίας» έγραψε ένα αρθρογράφος της εφημερίδας Εμπορικός Παρατηρητής την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας ότι «το αποικιακό μήνυμα του Cameron» είναι να μια προσπάθεια να «εξολοθρεύσει το μέλλον της Βραζιλίας». Ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας Edison Lobão είπε στο κανάλι ειδήσεων Record, ότι ο Cameron «δεν καταλαβαίνει τίποτα για την ηλεκτρική ενέργεια». «Εμείς δεν επιχειρούμε να αναμιχθούμε με τον κινηματογράφο επειδή δεν γνωρίζουμε κάτι γι’ αυτόν» είπε, «δεν θα προσπαθούσα να κάνω το Avatar, θα προσπαθούσα; Θα ήταν φρικτό».
Αλλά μεταξύ των χωριών των ιθαγενών Xingu ο άνθρωπος που αποκαλούν απλά Camerón έγινε αμέσως δημοφιλής. «Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχει έρθει εδώ» λέει ο ηγέτης του χωριού Moikarako, Mokuka Kayapó, μετά τη συνάντηση με τον Καναδό σκηνοθέτη. «Τώρα πρέπει να μας καλέσει εκεί που ζει για να πούμε στους ανθρώπους την αλήθεια μας, στην γλώσσα μας».
Ο Cameron υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες ότι χώνει τη μύτη του. «Νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι: Ποιά είναι η θέση σας; Γιατί βρίσκεστε εδώ εσείς οι λευκοί; Ποιός σας δίνει το δικαίωμα να μας πείτε πως να κάνουμε τα πράγματα στη χώρα μας; Είναι δικό μας πρόβλημα κι όχι δικό σας. Το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά η Βόρεια Αμερική είναι το μέλλον της Βραζιλίας. Μπορούμε να ‘ρθούμε στη Βραζιλία λοιπόν από το μέλλον και να πούμε: «μην το κάνετε αυτό».
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μια προσωρινή παύση στην υπόθεση μετά την αναστολή του πλειοδοτικού διαγωνισμού για το Belo Monte, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει την Τρίτη, με το σκεπτικό ότι θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή». Αλλά την Παρασκευή η απόφαση αυτή ανατράπηκε, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατασκευή του φράγματος.
«Τα ποτάμια και τα δάση έχουν το ηθικό δικαίωμα να συνεχίσουν να υπάρχουν όπως υπήρξαν για χιλιάδες χρόνια» είπε ο σκηνοθέτης αποχαιρετώντας τους πρεσβύτερους των Kayapó. «Και πιστεύω ότι έχετε κι εσείς το ηθικό δικαίωμα να υπάρχετε, όπως κάνατε εδώ και χιλιάδες χρόνια». «Ίσως η καθοριστική μάχη στην ανθρώπινη ιστορία να δίνεται στη διάρκεια της δική μας ζωής, αλλά η κινεζική κατάρα λέει: ‘είθε να ζήσεις σε ενδιαφέρουσα εποχή’. Είναι κατάρα κι όχι ευχή, γιατί αν τα κάνουμε στραβά τότε την πατήσαμε για πάντα» λέει ο Cameron.
tvxs.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

1 σχόλια

  1. greeceland // 21 Απριλίου 2010 στις 11:56 π.μ.  

    Μια Ζεστη και Ομορφη Καλημερα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2