aw2

Διχογνωμία μεταξύ Κίνας και Νεπάλ προκαλεί το φυσικό σύνορο των δύο χωρών, τα Ιμαλάια και συγκεκριμένα η κορυφή του Eβερεστ, όχι για λόγους κυριαρχίας αλλά για λόγους επιστημονικής αλήθειας, αφού οι μετρήσεις των δύο χωρών για το ύψος της ψηλότερης κορυφής του κόσμου είναι διαφορετικές!
Σύμφωνα με το Νεπάλ η κορυφή βρίσκεται στα 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (όσο δηλαδή γράφουν οι περισσότερες εγκυκλοπαίδειες και τα εγχειρίδια γεωγραφίας), ενώ σύμφωνα με τους Κινέζους η κορυφή είναι 8.844,43 μέτρα! Η θέση των Νεπαλέζων για το ύψος του Εβερεστ, βασίζεται σε μετρήσεις που είχαν διεξαγάγει Ινδοί επιστήμονες το 1955 και μετράει το ύψος από την επιφάνεια του παγετώνα που βρίσκεται στη διάσημη κορυφή των Ιμαλαΐων, ενώ η θέση της Κίνας στηρίζεται σε στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη που διεξήχθη το 2005 από το Κρατικό Γραφείο Ερευνας και Χαρτογράφησης της Κίνας και το οποίο μέτρησε από τον βράχο που βρίσκεται κάτω από τα στρώματα πάγου και χιονιού! Σε πρόσφατη συνεδρίαση επί του θέματος, Νεπάλ και Κίνα συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αναγνωρίζοντας η κάθε πλευρά ως ορθές τις μετρήσεις της άλλης, ενώ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μετρούν διαφορετικά πράγματα. Οι απόψεις, όμως, για το ύψος του Εβερεστ δεν περιορίζονται στις δύο.


Το Νεπάλ έχει απορρίψει ως λανθασμένα τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από μετρήσεις που έκανε μια αμερικανική αποστολή το 1999, σύμφωνα με τις οποίες το Εβερεστ στέκεται στα 8.850 μέτρα. Οι μετρήσεις έγιναν με τη βοήθεια δορυφόρου.
Ο καθορισμός του πραγματικού ύψους της Στέγης του Κόσμου, όμως, αποδεικνύεται Γολγοθάς, αφού τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αλλά και με τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην εξαγωγή μιας και μοναδικής μέτρησης που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που ενστερνίζονται τη θεωρία ότι η κορυφή ψηλώνει κατά 4 χιλιοστά το χρόνο, καθώς η τεκτονική πλάκα της Ινδίας σφηνώνεται κάτω από τη μεγαλύτερη της Ασίας.
Επιπλέον πρόβλημα στη μέτρηση δημιουργεί και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ασία, Διαθέτει τις 14 υψηλότερες κορυφές
Η... ανωτερότητα των βουνών της Ασίας από τις σαφέστατα κοντύτερες κορυφές του υπόλοιπου κόσμου είναι δεδομένη και το γεγονός ότι οι 14 υψηλότερες κορυφές παγκοσμίως, με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων, εντοπίζονται στην ευρύτερη κορυφογραμμή των Ιμαλαΐων και του Καρακοράμ την καθιστούν και αδιαμφισβήτητη.
Παρά τις διαφορετικές μετρήσεις για το ύψος των κορυφών αλλά και τον προβληματισμό που προκαλούν στους επιστήμονες τα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Εβερεστ, η κορυφή Κ2 (8.611 μέτρα), η Κανγκτσεντζούνγκα (8.586 μέτρα), η Λότσε (8.516 μέτρα) και οι υπόλοιπες κορυφές των Ιμαλαΐων και του Καρακοράμ, δεν κινδυνεύουν από τα υπόλοιπα βουνά, αφού τα ψηλότερα βουνά στις υπόλοιπες έξι ηπείρους είναι σαφώς χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, μετά το Εβερεστ των Ιμαλαΐων (και εκτός των υπόλοιπων ασιατικών κορυφών), η αμέσως χαμηλότερη κορυφή βρίσκεται στις Ανδεις της Λατινικής Αμερικής και πρόκειται για την Ακοντσάγκουα, με υψόμετρο 6.962 μέτρα.
Η ψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής είναι το Ορος ΜακΚίνλεϊ με ύψος 6.194 μέτρα και μετά ακολουθεί το Κιλιμάντζαρο Αφρικής με 5.895 μέτρα. Στην Ευρώπη το ψηλότερο βουνό είναι το Ελμπρους στον Καύκασο με ύψος 5.642 μέτρα, ενώ στην Ανταρκτική είναι η κορυφή Βινσόν Μασίφ με ύψος 4.897 μέτρα. Στο τέλος της λίστας των επτά υψηλότερων σημείων των επτά ηπείρων βρίσκεται η πυραμίδα Κάρστενζ με ύψος 4.884 μέτρα.
ethnos.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2