aw2

Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η «χημεία» των ωκεανών μεταβάλλεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τον ρυθμό μεταβολής που υπήρχε εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ηταν γνωστό ότι η απορρόφηση από τους ωκεανούς ολοένα μεγαλύτερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων που παράγονται από τις βιομηχανίες είναι ένας παράγοντας που περιορίζει την αύξηση της θερμοκρασίας και το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Οπως όμως αποδεικνύεται, οι ωκεανοί πληρώνουν βαρύ τίμημα για την υπηρεσία που προσφέρουν στον πλανήτη.


Οι αναλύσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες δείχνουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα και τα υπόλοιπα βιομηχανικά αέρια είναι ιδιαίτερα τοξικά και στην ουσία δηλητηριάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης ως σήμερα υπάρχει συνεχής μείωση του pΗ των ωκεανών. Οταν ξεκίνησε η Βιομηχανική Επανάσταση το pΗ των ωκεανών βρισκόταν στις 8,2 μονάδες και από τότε και ως σήμερα μειώνεται συνεχώς, και μάλιστα ολοένα πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι το pΗ των ωκεανών είναι κάτω από τις 8 μονάδες, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι τις επόμενες δεκαετίες θα πέσει ακόμη περισσότερο.
Το pΗ στις 7 μονάδες θεωρείται οριακό (ουδέτερο) και από εκεί και κάτω αρχίζουμε πλέον να μετρούμε επίπεδα τοξικότητας. Οσο συνεχίζουν οι ωκεανοί να απορροφούν αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων, τόσο πιο γρήγορα θα γίνονται τοξικοί, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα ψάρια αλλά και τα διάφορα οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.
tovima
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2