aw2

Ο Γάλλος γιατρός κι εξερευνητής, Ζαν-Λουΐ Ετιέν, απογειώθηκε το πρωΐ της Δευτέρας (05/04) από το Λόνγκυεάρμπεν της Νορβηγίας, στο αρχιπέλαγος της Σπιτσβέργης, για να φθάσει με αερόστατο στο Βόρειο πόλο.
Ύστερα από πτήση 3,5 χιλιάδων χλμ. και πορεία σχεδόν 10 ημερών, το αερόστατο θα έχει φθάσει στην Αλάσκα, ανακοίνωσε η διοργανώτρια επιχείρηση της πτήσης αυτής, "Γενικός Παρατηρητής της Αρκτικής".
Χάρη στα επιστημονικά όργανα πάνω στο αερόστατο (που είναι γεμισμένο με ήλιο και ζεστό αέρα) θα μετρηθούν με ακρίβεια : η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας στο όζον και στο διοξείδιο του άνθρακα, καθώς επίσης και τα μαγνητικά πεδία.
Στην Αναχώρηση του Ετιέν το παρών έδωσε και... γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν.

"Είμαι ενθουσιασμένος γι 'αυτόν και πολύ χαρούμενος που βρέθηκα εκεί μαζί του, γιατί είχαμε μιλήσει πολύ," είπε ο πρώην ποδοσφαιριστής. "Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για Jean-Louis. Εδώ και ενάμιση χρόνο ετοιμάζει, αυτό το ταξίδι ", κατέληξε.
Όταν η ομάδα του Ετιέν έκοψε το τελευταίο σχοινί , το αερόστατο πήρε ύψος σε κλάσματα του δευτερολέπτου και το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γάλλος ήρθε σε επαφή μέσω ασυρμάτου και δεν έκρυψε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του , από την εμπειρία της απογείωσης: "Δεν ένα μικρό συναίσθημα , αλλά μια τεράστια συγκίνηση. Ήταν κάτι το εξαιρετικό. Είναι μια στιγμή μεγάλης έντασης. Και γίνεται σταδιακά μια μαγευτική ομορφιά. Είναι πολύ ήσυχα εδώ πάνω τώρα. Ήρεμα και όμορφα, όπως το είχα φανταστεί " τόνισεν ο Ετιέν.
Το 1999, με αερόστατο έγινε ο γύρος του πλανήτη, με πλήρωμα τον Ελβετό Μπερτράν Πικάρ και τον Βρετανό Μπράϊαν Τζόουνς. Το 2002, το φιλόδοξο εγχείρημα επαναλήφθηκε από τον Αμερικανό Στηβ Φόσετ, μόνο του.
alepounews
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2