aw2

Την οργή του για την απόφαση των βρετανικών αρχών να δημιουργήσουν ένα φυσικό θαλάσσιο πάρκο στα νησιά Τσάγκος, στον Ινδικό Ωκεανό, εξέφρασε σήμερα ο Μαύρικιος, ο οποίος διεκδικεί το αρχιπέλαγος αυτό. "Η ύπουλη Αλβιόνα αποδεικνύει την κακή της πίστη. Είμαι πολύ οργισμένος", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυρίκιου, Αρβιντ Μπόολελ. "Θα συνεχίσουμε τον πολιτικό, διπλωματικό και δικαστικό μας. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο", πρόσθεσε. Την Πέμπτη, το Λονδίνο είχε δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στον κόσμο στο αρχιπέλαγος των Τσάγκος, μια κίνηση που δυσαρέστησε τους πρώην κατοίκους των νησιών οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί τη δεκαετία του 1960.
Τα 55 νησιά Τσάγκος βρίσκονται στα νότια των Μαλδίβων. Παραχωρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1814 όμως από το 1965 μέχρι το 1972 οι κάτοικοί τους υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν μετά από μια συμφωνία του Λονδίνου με την Ουάσινγκτον για τη μετατροπή του μεγαλύτερου από αυτά, του Ντιέγκο Γκαρσία, σε αμερικανική στρατιωτική βάση.
Περίπου 2000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στο Μαυρίκιο ο οποίος ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του στο αρχιπέλαγος. Οι αρχές του Μαυρίκου και οι οργανώσεις που στηρίζουν τους πρόσφυγες των Τσάγκος κατηγορούν τη Βρετανία ότι θέλει να δημιουργήσει το θαλάσσιο πάρκο για να εμποδίσει την επιστροφή των κατοίκων, αφού θα απαγορευτεί η αλιεία, που είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός τους. Ωστόσο το Λονδίνο δηλώνει ότι η δημιουργία της προστατευόμενης θαλάσσιας ζώνης δεν σημαίνει ότι αποσύρει τη δέσμευσή του να παραχωρήσει το αρχιπέλαγος στο Μαυρίκιο όταν δεν θα το χρησιμοποιεί πλέον για αμυντικούς σκοπούς.
Να σημειωθεί ότι το νησί Ντιέγκο Γκαρσία θα εξαιρεθεί από το μελλοντικό προστατευόμενο πάρκο.
troktiko
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2