Νέα διαρροή εντοπίστηκε στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της BP που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις η διαρροή έχει πενταπλάσιο μέγεθος από ότι πιστεύονταν αρχικά. Εκφράζονται φόβοι ότι μέχρι την Παρασκευή, εξαιτίας των ανέμων, η πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να φτάσει στις ακτές του δέλτα του Μισισιπή.


Όπως αναφέρει η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, η διαρροή μετά την έκρηξη, που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού, είναι πενταπλάσια από ότι πιστευόταν αρχικά. Οι πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί απειλούν να προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή σε τέσσερις πολιτείες της χώρας των οποίων οι ακτές είναι πολύ κοντά στον Κόλπο του Μεξικού.
Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι η BP --ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή-- εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας.
Όπως έγινε γνωστό η διαρροή πλέον φτάνει στα 5 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 210 χιλιάδες γαλόνια.
"Ανακάλυψαν νέα διαρροή", δήλωσε ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά "τα 5.000 βαρέλια την ημέρα".
Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και επισήμανε ότι ζητήθηκε από την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους.
Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί απειλεί βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί ξεπερνά σε μέγεθος την Δυτική Βιρτζίνια.
Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν "ελεγχόμενη πυρκαγιά" σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.
Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας.
Σύμφωνα με την AccuWeather, η αλλαγή των ανέμων ενδέχεται να τη σπρώξει στις ακτές το Σαββατοκύριακο.
Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας ζήτησε να υπάρξει κατεπείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατευτούν οι ακτές της.
Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο του είδους από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 11 εργαζομένων σε αυτή.
enet.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2