Ένας άνδρας ο οποίος είχε ομολογήσει ότι ενεχόταν στην δολοφονία του Malcolm X απελευθερώθηκε χθες Τρίτη οριστικά από τη φυλακή, ύστερα από 44 χρόνια πίσω από τα σίδερα μετά την καταδίκη του για το ρόλο του στο φόνο του συμβόλου του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ.
Ο Τόμας Χάγκαν βγήκε από τη φυλακή Λίνκολν στη Νέα Υόρκη μετά την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους μετά την έκτιση της ποινής 20 ετών ως ισόβια, επιβεβαίωσε ο Έρικ Κρις, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Χάγκαν, 69 ετών σήμερα, ζούσε, στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος εργασίας κρατουμένων, πέντε ημέρες με την οικογένειά του με την προϋπόθεση ότι είχε απασχόληση κι επέστρεφε στη φυλακή τα Σαββατοκύριακα, είπε ο Κρις.


Ο Χάγκαν είχε ομολογήσει ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν πάει στην αίθουσα Όντιουμπον στη Νέα Υόρκη την 21η Φεβρουαρίου του 1965 για να εκτελέσουν τον Μάλκολμ X. Ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων πέθανε από έναν καταιγισμό πυροβολισμών στη σκηνή ενώ ετοιμαζόταν να αρχίσει την ομιλία του. Η σύζυγος και οι τέσσερις νεαρές του κόρες βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν την ομιλία.
Ο Χάγκαν ήταν μέλος της οργάνωσης Έθνος του Ισλάμ την εποχή εκείνη. Ο Μάλκολμ X είχε αποχωρήσει από την οργάνωση και είχε προκαλέσει οργή στα μέλη της και στους υποστηρικτές της κατηγορώντας τον ηγέτη της, Ιλάιζα Μοχάμεντ, ότι εμπλεκόταν σε πράξεις απιστίας και ότι «έχει τρελαθεί». Κατόπιν, ο Μάλκολμ X προσηλυτίστηκε στο ορθόδοξο Ισλάμ.
Πρόσφατα, ο Χάγκαν δήλωσε ότι έχει μετανιώσει για το ρόλο του στην δολοφονία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2