aw2

Η διαφορά ανάμεσα στα γονιδιώματα, ενός βατράχου, μιας κότας ή ενός ποντικιού, δεν είναι τόσο μεγάλη με αυτή του ανθρώπου, καθώς παρατηρούνται πολλά κοινά στοιχεία. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, ομάδας 48 ερευνητών, η οποία ουσιαστικά διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος και ο βάτραχος είναι «ξαδέρφια».
Ο βάτραχος (Xenopus tropicalis), ο οποίος ζει στην υποσαχάρεια Αφρική, έρχεται να προστεθεί έτσι σε μια ολοένα και πιο μακρά αλυσίδα πάνω από 175 οργανισμών, των οποίων έχει αποκωδικοποιηθεί πλέον το γονιδίωμα. Το πιο εκπληκτικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πόσο συγγενικός εμφανίζεται ο γενετικός κώδικας του βατράχου με αυτούς του ανθρώπου, του ποντικιού και της κότας. Μεγάλα τμήματα του DNA σε πολλά χρωμοσώματα του βατράχου έχουν τα γονίδιά τους διευθετημένα με την ίδια ακριβώς σειρά όπως των άλλων θηλαστικών.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Nature", διαπίστωσε ότι μεγάλες γενετικές αλληλουχίες (η διάταξη των γονιδίων) έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με πριν από 360 εκατ. χρόνια, όταν υπολογίζεται ότι έζησε ο τελευταίος κοινός πρόγονος των αμφίβιων, των πουλιών και των θηλαστικών. Αυτή η στενή γενετική σχέση δεν ισχύει πάντως για όλα τα σπονδυλωτά.
Η ανάγνωση του γονιδιώματος του βατράχου αναμένεται να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ανθρωπίνων ασθενειών, επειδή διαπιστώθηκε ότι τα γονίδια του βατράχου είναι σε ποσοστό 80% περίπου κοινά με τα ανθρώπινα γονίδια που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες.
Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του Xenopus tropicalis, με τη συνεργασία 24 ερευνητικών ινστιτούτων από διάφορες χώρες, άρχισε το 2002 και ήταν μια επίπονη εργασία, που ολοκληρώθηκε μετά από οκτώ χρόνια. Το γονιδίωμά του περιλαμβάνει περισσότερες από 1,7 δισ. χημικές βάσεις σε δέκα χρωμοσώματα. Διαθέτει 20.000 έως 21.000 γονίδια (έναντι περίπου 23.000 των ανθρώπων), μεταξύ αυτών τουλάχιστον 1.700 τα οποία είναι όμοια με αυτά που εμπλέκονται στον καρκίνο, το άσθμα, τις καρδιοπάθειες και άλλες ανθρώπινες ασθένειες.
Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση της αιτίας για την μαζική εξαφάνιση των αμφίβιων τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.
protothema.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2