Η επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών θα έχει να αντιμετωπίσει στα γήπεδα τις μηχανές, υπόσχονται οι διοργανωτές του διεθνούς πρωταθλήματος RoboCup, που πέρασε αυτή την εβδομάδα από την Αθήνα.
Στο φιλικό τουρνουά μεταξύ τριών χωρών, το οποίο φιλοξενήθηκε στο πανελλήνιο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης, η «εθνική ρομπότ» της Γερμανίας επικράτησε της Ελλάδας και της Ιταλίας.
«Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν χωρίς γκολ και κρίθηκαν τελικά στα πέναλτι» ανέφερε στο in.gr ο Αλέξανδρος Παράσχος, μέλος της προπονητικής ομάδας των Κουρητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Τα ρομπότ λειτουργούν εντελώς αυτόνομα στο παιχνίδι, παραμένουν όμως άτσαλα και συχνά χρειάζονται ανθρώπινη παρέμβαση για να ορθοποδήσουν. Στα 13 χρόνια του πρωταθλήματος, σταδιακά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα προβλήματα της ρομποτικής, όπως η μηχανική όραση, η αντίληψη του χώρου και ο σχεδιασμός κινήσεων.Επίσημος στόχος του Robocup, στο οποίο συμμετέχουν 40 χώρες, είναι «να αναπτυχθεί μέχρι το έτος 2050 μια ομάδα πλήρως αυτόνομων ανθρωποειδών ρομπότ που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν την ανθρώπινη πρωταθλήτρια κόσμου».
Και οι τρεις ομάδες που συμμετείχαν στην επίδειξη χρησιμοποίησαν πανομοιότυπους παίκτες, τα ανθρωποειδή ρομπότ Nao, τα οποία παράγει για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς η γαλλική Aldebaran Robotics.
Κάθε παίκτης, αξίας γύρω στα 10.000 ευρώ, διαθέτει κάμερα, ραντάρ υπερήχων και αισθητήρες στις αρθρώσεις και τα πόδια, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται πού πατάει και πού βρίσκεται.
Η διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων βρίσκεται στο λογισμικό που τρέχει κάθε παίκτης. «Όλη η δουλειά γίνεται με την κάμερα» εξήγησε ο κ. Παράσχος, προπτυχιακός φοιτητής στην ομάδα του καθηγητή Μιχάλη Λαγουδάκη.
«Το λογισμικό παίρνει την εικόνα, διαχωρίζει τα χρώματα και αναγνωρίζει τα αντικείμενα από το χρώμα και το σχήμα τους. Όταν αντιληφθεί πόσο απέχει η μπάλα από τα πόδια του, πρέπει να αποφασίσει μόνο του πώς θα φτάσει μέχρι εκεί».
Το επόμενο επίσημο πρωτάθλημα RoboCup θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη.
Η συνέχεια στο in.gr


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2