aw2

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές πολλών χωρών μετά τους θανάτους που έχει προκαλέσει στη Βρετανία η μεφεδρόνη, ένα νέο φτηνό συνθετικό ναρκωτικό που πωλείται μέσω…Διαδικτύου και κάνει θραύση στα κλαμπ της Ευρώπης. Περισσότεροι από 25 νεαροί έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από το ναρκωτικό αυτό, αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να το κατατάξει στη λίστα με τις απαγορευμένες ναρκωτικές ουσίες.
Οι αγγλικές αρχές αποφάσισαν, πριν από λίγες ημέρες, να κηρύξουν τη μεφεδρόνη παράνομη, έπειτα από μια σειρά θανατηφόρα περιστατικά από υπερβολική χρήση του ναρκωτικού που συνέβησαν μέσα στον Μάρτιο. Ο θάνατος της 24χρονης Λόις Γουότερς από το Γιόρκσαϊρ ακολούθησε, σε διάστημα λίγων 24ώρων, εκείνους των Λούις Γουέινραϊτ (18 ετών) και Νικ Σμιθ (19 ετών), οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από συνδυασμένη χρήση μεφεδρόνης και αλκοόλ.«Εφιστώ την προσοχή των νέων παιδιών στη μεφεδρόνη και τους ζητώ όχι μόνο να σταματήσουν να το λαμβάνουν, αλλά να ενημερώσουν τις τοπικές νοσοκομειακές αρχές για οποιονδήποτε γνωρίζουν πως έχει κάνει χρήση του ναρκωτικού αυτού.Είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ναρκωτικό» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Χάμπερσαϊντ στη Βρετανία Μαρκ Ολιβερ. Η μεφεδρόνη, γνωστή στην «πιάτσα» των ναρκωτικών σαν «ντρόουν», «Μ-Κατ» και «μιάου μιάου», προκαλεί την ίδια ευφορία που δημιουργεί το ecstasy και οι αμφεταμίνες. Η επίδραση αρχίζει μισή ώρα μετά τη λήψη της και διαρκεί ως και τέσσερις ώρες. Ο χρήστης ενδέχεται να παρουσιάσει απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, ταχυκαρδία, κρίσεις πανικού και μυϊκούς σπασμούς, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις χρηστών που είχαν παραισθήσεις. Πέρυσι, ένας νεαρός στη Βρετανία παραλίγο να αποκόψει το μόριό του υπό την επήρεια της μεφεδρόνης, ενώ πριν από λίγες ημέρες ένας άλλος συμπατριώτης του αυτοπυροβολήθηκε με περίστροφο στο κεφάλι.
Η μεφεδρόνη, ένα συνθετικό διεγερτικό που εξάγεται από την ουσία καθινόνη, παρασκευάζεται κυρίως στην Κίνα και φτάνει στην Ευρώπη με απολύτως νόμιμο τρόπο, δηλαδή μέσω Διαδικτύου, όπου εμφανίζεται συνήθως σαν «φυτικό λίπασμα». Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Ιnternet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το αγοράσει σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες σε μορφή σκόνης ή κάψουλας και να κάνει προσωπική χρήση ή να το διακινήσει. Σε αυτό συντελεί και η εξαιρετικά χαμηλή τιμή, μόλις 5-17 ευρώ ανά γραμμάριο.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι θάνατοι από ναρκωτικά συμβαίνουν στις μεγάλες πόλεις, κάτι που δεν ισχύει. Θάνατοι από ναρκωτικά συμβαίνουν παντού» λέει ο βρετανός ντετέκτιβ Νάιτζελ Κοστέλο, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που η χρήση της ουσίας έχει ήδη απαγορευθεί σε Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, Κροατία, Εσθονία και Ρουμανία.
Η απόφαση των αγγλικών αρχών έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Βρετανοί επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα ναρκωτικών υποστηρίζουν ότι, πλην ενός περιστατικού υπερβολικής δόσης μεφεδρόνης στη Σουηδία το 2008, δεν έχει καταγραφεί άλλο συμβάν που να αποδεικνύει την ισχυρή τοξικότητα της ουσίας. Υποστηρίζουν ότι τα υπόλοιπα περιστατικά αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς είναι τυχαία και προτείνουν την εντατικοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων, προκειμένου να αποδειχθεί ο βαθμός της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού.
Παρ΄ όλα αυτά, οι κρατικοί μηχανισμοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη κινητοποιηθεί, με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει το πιο έντονο πρόβλημα διακίνησης της ουσίας. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Le Figaro», από τις αρχές του 2010 ως σήμερα έχουν κατασχεθεί στα τελωνεία της χώρας περισσότερα από 200 κιλά μεφεδρόνης.
newscity1


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2