aw2

Με μέγεθος μόλις… εφτά ατόμων, οι επιστήμονες κατασκεύασαν τον μικρότερο ηλεκτρονικό διακόπτη στον κόσμο, και θεωρούν πως βρίσκονται ένα βήμα πριν τον πρώτο «κβαντικό υπολογιστή» ο οποίος θα κάνει υπολογισμούς εκατομμύρια φορές πιο γρήγορα από τους ήδη υπάρχοντες.Η Μισέλ Σίμμονς, ο «εγκέφαλος» της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε τον διακόπτη, δήλωσε: «Με αυτό θα μπορείς να λύσεις προβλήματα που κανονικά θα σου έπαιρνε μια ολόκληρη ζωή με έναν τυπικό υπολογιστή».
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν συνέπεια της συνεργασίας δύο πανεπιστήμιων, του Κέντρου Τεχνολογίας Κβαντικής Μηχανικής του New South Wales και του Πανεπιστήμιου Wisconsin – Madison.
Η ομάδα πέτυχε το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας άτομα με ένα ειδικό μικροσκόπιο.
Η κατασκευή αυτή υπόσχεται να μειώσει δραστικά το μέγεθος των μικροτσιπ που περιέχουν δισεκατομμύρια κρυσταλλολυχνίες και ταυτόχρονα να επιτυχύνει την ταχύτητα των υπολογιστικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τη Σίμμονς, στο εμπόριο θα βγουν σε πέντε χρόνια από τώρα, ενώ τώρα βάζουν μπρος για τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει το μέγεθος ενός… σημερινού τσιπ!
almyrosinfo.gr


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2