aw2

Μια ομάδα αρκτικών εξερευνητών έκανε την πρώτη γεώτρηση στο Βόρειο Πόλο που έχει γίνει ποτέ, τρυπώντας τον πάγο και λαμβάνοντας δείγματα νερού από μεγάλο βάθος για να μελετήσουν την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Η δύσκολη αποστολή κράτησε δυόμιση μήνες και κατάφερε να πραγματοποιήσει φέτος αυτό που μια αντίστοιχη αποστολή είχε αποτύχει να κάνει πέρυσι.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», θέλουν να μετρήσουν πόσο γρήγορα προχωρά η οξίνιση του Αρκτικού ωκεανού λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και ποια επίπτωση μπορεί να έχει αυτό για τα ζώα και τα φυτά της αρκτικής περιοχής.Η τριμελής ερευνητική αρκτική αποστολή «Κάτλιν» (ονομάζεται έτσι επειδή χορηγείται από την ασφαλιστική εταιρία Catlin Group), με επικεφαλής την Αν Ντάνιελς, διέσχισε πάνω από 777 χιλιόμετρα στον παγωμένο ωκεανό, από τις ακτές της Γροιλανδίας μέχρι το γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, πότε με τα πόδια και πότε κολυμπώντας, όταν οι πάγοι ήσαν επικίνδυνα λεπτοί.
Στο Βόρειο πόλο οι ερευνητές, κάνοντας χειροκίνητη γεώτρηση στον πάγο, έλαβαν δείγματα νερού από τον αρκτικό ωκεανό σε βάθος μέχρι πέντε χιλιομέτρων και παράλληλα έκαναν μετρήσεις για το πάχος των πάγων. Τα δείγματα θα αναλυθούν από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.
Παγκοσμίως, οι ωκεανοί έχουν εμφανίσει αύξηση 30% στο επίπεδο οξίνισής τους σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρόκειται για την ταχύτερη αύξηση κατά τα τελευταία 55 εκατ. χρόνια, κυρίως λόγων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ο Αρκτικός ωκεανός φαίνεται να έχει ταχύτερη οξίνιση σε σχέση με τους πιο θερμούς ωκεανούς, επειδή το κρύο νερό απορροφά περισσότερο διοξείδιο. Η οξίνιση απειλεί πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς που έχουν σκελετούς και κελύφη φτιαγμένα από ορισμένα ορυκτά, τα οποία σταδιακά διαλύονται όταν το νερό γίνεται πιο όξινο.
Επειδή τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, συνιστούν μια «πρωτιά», θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για μελλοντικές ανάλογες μετρήσεις. Τα επιστημονικά συμπεράσματα της αποστολής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2010.
MOLEMOU


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2