aw2

Σκηνές Αποκάλυψης για την άγρια ζωή εκτυλίσσονται στις ακτές της Λουιζιάνας, όπου βλέπει κανείς πελεκάνους να πασχίζουν µάταια να καθαρίσουν το φτέρωµά τους από το πηχτό σαν την πίσσα πετρέλαιο. Στο µεταξύ, η τελευταία προσπάθεια της ΒΡ να περιορίσει την καταστροφή δηµιουργεί κάποιες ελπίδες….
Στον κόλπο Μπαρατάρια, στην ακτή της Λουιζιάνας, αυτό που εδώ και εβδοµάδες όλοι φοβούνταν άρχισε το Σαββατοκύριακο να µετατρέπεται σε φρικτή πραγµατικότητα. Πηχτό πετρέλαιο συγκεντρώνεται σε µικρές λίµνες βαθιές ώς τους γοφούς ενός µέσου ανθρώπου και πελεκάνοι παγιδευµένοι σ’ αυτές προσπαθούν µάταια να απελευθερωθούν. Βλέπει κανείς άλλους να ξεδιπλώνουν τα µαυρισµένα, άχρηστα πια φτερά τους που στάζουν πετρέλαιο και να προσπαθούν να τα καθαρίσουν µε το ράµφος τους.
Νεκρά πουλιά και δελφίνια εκβράζονται στην ακτή, καλυµµένα από πετρέλαιο. Τα όστρακα που άλλοτε γυάλιζαν κατάλευκα κάτω από τον ζεστό ήλιο του Ιουνίου, έχουν τώρα ένα κόκκινο χρώµα και είναι γεµάτα κηλίδες. «Αυτά τα νερά είναι η αυλή µου, η ζωή µου», λέει ο καπετάνιος Ντέιβ Μαρίνο από το Μιρτλ Γκρόουβ της Λουιζιάνας, πυροσβέστης και οδηγός τουριστών. «Δεν θέλω να πω ότι το θέαµα σου σπαράζει την καρδιά, γιατί αυτό έχει λεχθεί.
Είναι ένας εφιάλτης. Και µοιάζει ότι δεν θα σταµατήσει ποτέ, θα συνεχίσει να έρχεται κύµα το κύµα, κανένας δεν µπορεί να τον σταµατήσει». Επιστήµονες προειδοποιούν πως η οικολογική καταστροφή δεν θα τελειώσει σύντοµα και πως οι συνέπειες από την πετρελαιοκηλίδα θα συνεχιστούν βαθιά στο µέλλον. «Η πετρελαιοκηλίδα αυτή θα διαρκέσει για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες», λέει ο Νταγκ Ινκλι, ο κορυφαίος επιστηµονικός αξιωµατούχος της αµερικανικής Εθνικής Οµοσπονδίας για την Αγρια Ζωή.
Το πετρέλαιο απλώνεται σταθερά προς ανατολάς και τις τελευταίες ηµέρες εκβράζεται στις ακτές σε ολοένα και µεγαλύτερες ποσότητες. Ο αρχηγός της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ναύαρχος Θαντ Αλεν, ανακοίνωσε χθες πως το πετρέλαιο εκτείνεται πλέον σε ακτίνα 320 χλµ. γύρω από την κατεστραµµένη πετρελαιοπηγή και έχει χωριστεί σε χιλιάδες µικρές συγκεντρώσεις. «Δεν πρόκειται για µια ενιαία πετρελαιοκηλίδα», δήλωσε ο ναύαρχος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον συντονισµό των επιχειρήσεων των κυβερνητικών υπηρεσιών για την αντιµετώπιση της καταστροφής. «Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες µικρά στρώµατα πετρελαίου», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το γεγονός αυτό περιπλέκει τις προσπάθειες να εµποδιστεί το πετρέλαιο να φτάσει στις ακτές.
«Είναι ένας ύπουλος πόλεµος, επειδή το πετρέλαιο επιτίθεται σε τέσσερις Πολιτείες (σ.σ.: κυρίως στη Λουιζιάνα, αλλά και στο Μισισίπι, την Αλαµπάµα και τη Φλόριντα), στη µία µετά την άλλη, και φτάνει από πολλές κατευθύνσεις ανάλογα µε τις µετεωρολογικές συνθήκες», δήλωσε ο ναύαρχος. Κατά τη συνέντευξή του αρνήθηκε να αναφέρει κάποιο ποσοστό για την ποσότητα του πετρελαίου που έχει καταφέρει να ανακτήσει η ΒΡ µε την τελευταία της προσπάθεια για τον περιορισµό της διαρροής. Οποια κι αν είναι η ποσότητα αυτή, υπογράµµισε ο ναύαρχος Αλεν, η διαρροή πετρελαίου στον ωκεανό θα συνεχιστεί µέχρι να ολοκληρωθεί η διάνοιξη του βοηθητικού πηγαδιού που θα ανακουφίσει την πίεση στην κατεστραµµένη πετρελαιοπηγή. Το πηγάδι αυτό αναµένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί µέσα στον Αύγουστο.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ δηµιούργησε χθες η συσκευή - καπάκι που τοποθέτησε η ΒΡ πάνω στην κατεστραµµένη πετρελαιοπηγή, στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού, για να διοχετεύει το πετρέλαιο που διαρρέει σ’ ένα πλοίο στην επιφάνεια. Εκπρόσωποι της εταιρείας ανακοίνωσαν πως µε τη µέθοδο αυτή ανακτήθηκαν την Παρασκευή περίπου 946.000 λίτρα πετρέλαιο και το Σάββατο 1,67 εκατοµµύριο λίτρα ενώ χθες Κυριακή η ποσότητα του ανακτηθέντος πετρελαίου αυξήθηκε ακόµη περισσότερο. Δεν είναι σαφές όµως πόσο είναι το πετρέλαιο που διαρρέει. Η εκτίµηση είναι ότι διαρρέουν καθηµερινά από 1,9 ώς 3,8 εκατοµµύρια λίτρα. Ο διευθυντής της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ δήλωσε πως µέχρι το επόµενο Σαββατοκύριακο θα τεθεί σε λειτουργία και ένα άλλο σύστηµα περιορισµού της διαρροής. Η εταιρεία του, επανέλαβε, θα σταµατήσει τη διαρροή και θα αποκαταστήσει τις ζηµιές που προκαλούνται εξαιτίας της. Ο αρχηγός της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, ναύαρχος Θαντ Αλεν, υπεύθυνος συντονισµού των κυβερνητικών προσπαθειών για την αντιµετώπιση της καταστροφής, τόνισε πάντως ότι ουδείς µπορεί να είναι ευχαριστηµένος «όσο εξακολουθεί να υπάρχει πετρέλαιο στο νερό».

almyrosinfo.gr


Share/Save/Bookmark

1 σχόλια

  1. Greecelands. // 9 Ιουνίου 2010 στις 9:23 π.μ.  

    Σοβαρη οικολογικη καταστροφη!!

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2