Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του, το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αλμυρού, θα μας ταξιδέψει απόψε από το παλιό γυμνάσιο της πόλης στην παλιά Αθήνα και στις μεθυστικές μοσχοβολιές του γιασεμιού που κυριαρχούσε στις πλακιώτικες αυλές, μέσα από την έξοχη πένα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, και το έργο του «Το Φιόρο του Λεβάντε».
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του συγγραφέα, μια σπαρταριστή ηθογραφική κωμωδία, η οποία μας μεταφέρει στην προπολεμική Αθήνα, στο σπίτι μιας «καθώς – πρέπει» οικογένειας, αρχηγός της οποίας είναι ο Αριστοτέλης Βάλδης.
Ο λίγο «ζωηρός» Αριστοτέλης τυγχάνει να είναι και υποψήφιος δήμαρχος, ενώ η γυναίκα του Ροζαλία, έχει βάσιμες υποψίες, ότι την απατά με μια θεατρίνα -Λιλή Σουρμελή- και σ’ αυτό βρίσκει υποστήριξη από τη μητέρα της και πεθερά του Βάλδη, την Κοντέσα ή Νερατζούλα, όπως την ονομάζει ο ίδιος.
Οι δυο κόρες της οικογένειας -Βιργινία και Πηνελόπη– φλερτάρουν με δυο ντροπαλούς νεαρούς και η υπηρέτρια –Κατερίνα- ψάχνει για γαμπρό.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη, ένας «φευγάτος» πολιτικός, ένας εφοπλιστής και επίδοξος εραστής της Ροζαλίας, και ένας «νταής» αστυνομικός από την επαρχία.
Τις ισορροπίες έρχεται να αλλάξει, αλλά και να επαναφέρει όλους στην τάξη ένας απρόσμενος επισκέπτης από την Ζάκυνθο, ο Νιόνιος Νιονιάκης, ο οποίος με την ιδιόμορφη προφορά και τις απενοχοποιημένες σκανδαλιές του, καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα αθώος και κατεργάρης, διατηρώντας δικαίως τον τίτλο του «Φιόρο του Λεβάντε», δίνοντας παράλληλα ένα άρωμα καλοκαιριάτικης νύχτας, και μια ρομαντική διάθεση που αποπνέει μέσα από τα νοσταλγικά τραγούδια του.
Η εξέλιξη είναι απρόσμενη, ο ρυθμός έντονος, οι καταστάσεις διαδέχονται η μια την άλλη, οι χαρακτήρες έχουν ανατρεπτική διάθεση και το γέλιο ρέει αβίαστα σε όλη τη διάρκεια του έργου.
Η παράσταση θα ανέβει το Σάββατο 17 Ιουλίου στις 9.00 μ.μ. στο προαύλιο του Δημοτικού Ωδείο Αλμυρού και της Δημοτικής πινακοθήκης.
Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Νάνου, ο οποίος έχει κάνει τη διασκευή και προσαρμογή του κειμένου, σε σκηνικά Κώστα Ζούπη και μουσική διδασκαλία Μαριάννας Σαμαρτζή.
Στην ομάδα συμμετέχουν οι Αλέκος Καραμπάσης, Χρήστος Καραζούπης, Δημήτρης Ντούκας, Χάιδω Αγγελούδη, Ελευθερία Μπουκουβάλα, Μαρία Μπουκουβάλα, Μίνα Χατζηπλή, Μαίρη Γιαταγάννα, Εύη Σαμαρά, Παπανάτσιος Κωνσταντίνος, Νικολιδάκη Αθηνά, Κυριακή Θεοδώρου, Μαριάννα Γεωργίου, Σοφία Γκουντή, Δήμητρα Στεφανή, Καλόγηρος Ιωάννης, Έλενα Μπαντή, Γιάννης Καμπουρίδης, Κώστας Ζούπης, Αποστολία Μπελικαΐδη.


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2