aw2

Για περισσότερο από 500 χρόνια παρέμεινε κρυμμένο, αν και σε κοινή θέα. Πρόκειται για ένα από τα σπάνια σκίτσα ανατομίας του Μιχαήλ Άγγελου, φιλοτεχνημένο στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα. Δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς το εντόπισαν στον λαιμό του Θεού, σε ένα σημείο της διάσημης σύνθεσης που βρίσκεται στο παρεκκλήσι, και το περιέγραψαν σε εργασία τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νeurosurgery».
Το σκίτσο είναι μια αναπαράσταση του ανθρώπινου εγκεφάλου και του εγκεφαλικού στελέχους και εντοπίστηκε στη σκηνή του «διαχωρισμού του φωτός από το σκότος». Η ζωγραφιά του Θεού διαφέρει από άλλες στην οροφή, στον φωτισμό της και στη γενειάδα του, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Μιχαήλ Αγγελος το έκανε επίτηδες για να στρέψει την προσοχή στον εγκέφαλο.Όπως αναφέρει ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο νευροχειρουργός δρ Ράφαελ Ταμάργκο, συνήθως ο λαιμός φαίνεται μαλακός, αλλά στη συγκεκριμένη τοιχογραφία υπάρχουν σχήματα και γραμμές που ξεφεύγουν εντελώς από την κλασική, εξωτερική ανατομία ενός λαιμού. Επίσης, υπάρχουν ανωμαλίες οι οποίες, κατά τον Ταμάργκο, δεν μπορεί να είναι τυχαίες. «Η ανατομία του λαιμού είναι υπερβολικά ασυνήθιστη και αν δεν έγινε επίτηδες, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν σε πολύ κακή μέρα. Πράγμα απίθανο, γιατί ήταν εξαιρετικά σχολαστικός», τονίζει.
Σύμφωνα πάντως με τους «Νew Υork Τime», οι απόψεις των ιστορικών τέχνης διχάζονται ως προς την ορθότητα της «ανακάλυψης». Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι οι ειδικοί έχουν εντοπίσει και στο παρελθόν σχέδια οργάνων κρυμμένα στην Καπέλα Σιξτίνα, ανάμεσα στις σκηνές από το Βιβλίο της Γένεσης. Το 1990 δημοσιεύθηκε επιστημονική εργασία για το σκίτσο του ανθρώπινου εγκεφάλου στη Δημιουργία του Αδάμ, ενώ το 2000, άλλος γιατρός εντόπισε ένα νεφρό σε σημείο της οροφής.
tvxs


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2