aw2

Καβγαδίστε, κάνει καλό στην υγεία!

Αναρτήθηκε από the_traveller | 9:00 π.μ. | , | 0 σχόλια »

Τσακωθείτε, καβγαδίστε, συγκρουστείτε, γιατί όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι εντάσεις κάνουν καλό στην υγεία! Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα της ψυχολόγου Κίρα Μπίρντιτ, οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη σύγκρουση με άλλους ανθρώπους παρουσιάζουν μη φυσιολογικές αυξομειώσεις της στρεσογόνου ορμόνης κορτιζόλης για μεγάλα διαστήματα. Αντιθέτως οι άνθρωποι που τσακώνονται για συγκεκριμένα ζητήματα με τον σύντροφό τους, το αφεντικό τους ή τα παιδιά τους και εν τέλει τα επιλύουν επιτόπου, είναι πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι.
Το δείγμα ήταν 1.842 ενήλικοι ηλικίας 33 έως 84 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να καταγράφουν κάθε μέρα για οκτώ ημέρες εάν...
είχαν κάποιον καβγά ή εάν απέφυγαν ηθελημένα κάποιον. Ταυτόχρονα λαμβάνονταν από όλους και δείγματα σιέλου, τα οποία εξετάζονταν. Το 62% των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της έρευνας απέφυγαν κάποια στιγμή τους καβγάδες, ενώ το 41% των συμμετεχόντων κάποια στιγμή όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν αυτά που σκέφτονταν.
Κανονικά τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μέσα στη μέρα παρουσιάζονται ακριβώς μετά το πρωινό ξύπνημα και σιγά σιγά μέσα στη μέρα μειώνονται. Στους ανθρώπους όμως που απέφυγαν τους καβγάδες κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατηρήθηκε ότι τα πρωινά επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονταν δραματικά (προκαλώντας αίσθημα άγχους που ακολουθούνταν μερικές φορές από πόνους ή αίσθημα ναυτίας) και η μείωση στα επίπεδα της ορμόνης ήταν σαφέστατα πιο αργή.
almyrosinfo


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2