aw2

Ελαφρύτερες νέες φιάλες θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Σε κατώγι της περιοχής της Καμπανίας στη Γαλλία, ο οινολόγος Τιερί Γκασκό παρουσιάζει τα νέα, πράσινα μπουκάλια που θα υποδεχθούν τη σαμπάνια του. Παρότι τα μπουκάλια αυτά δεν μοιάζουν διαφορετικά στο μάτι του αδαούς, οι διαφορές τους από τα συνηθισμένα είναι καθοριστικές.
«Ετσι διαμορφώνουμε το μέλλον της σαμπάνιας. Λεπτύναμε τους ώμους, ώστε το μπουκάλι να γίνει ελαφρύτερο, που με τη σειρά του θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα βοηθήσει να διατηρηθεί η καλλιέργεια σταφυλιών και για τις επόμενες γενιές», λέει ο κ. Γκασκό. Η βιομηχανία καμπανίτη οίνου έχει εγκαινιάσει εκστρατεία με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 200.000 τόνους τον χρόνο, που παράγονται κυρίως από την οδική μεταφορά δισεκατομμυρίων μπουκαλιών σε κάθε μέρος του κόσμου. Η παραγωγή των μπουκαλιών και η αποστολή ευθύνονται για το ένα τρίτο των εκπομπών καυσαερίων της βιομηχανίας σαμπάνιας.
Οι καινοτομίες του τομέα, όμως, δεν τυγχάνουν της προβολής που εξασφαλίζουν άλλα προϊόντα που υιοθετούν πράσινες μεθόδους παραγωγής. «Η σαμπάνια επιλέγει ορισμένες φορές πιο χαμηλό προφίλ από όσο θα έπρεπε. Η βιομηχανία αυτή κάνει πολλά για το περιβάλλον, αλλά αποφεύγει να τα δημοσιοποιήσει, γιατί θέλει να είναι σίγουρη ότι όλα είναι τέλεια», λέει ο Φιλίπ Βιμπρότ, μέλος της Ενωσης Παραγωγών Σαμπάνιας.
Ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Περινιόν ήταν ο πρώτος, στα μέσα του 17ου αιώνα, που πάχυνε το γυαλί του μπουκαλιού, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 το μπουκάλι απέκτησε το τελικό του ιδανικό βάρος των 900 γραμμαρίων. Η σημερινή καινοτομία σημαίνει ότι το μπουκάλι γίνεται ελαφρύτερο κατά 65 γραμμάρια.
Αν και η περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία παράγει μόλις το 10% των τριών δισ. φιαλών αφρώδους οίνου, το μπουκάλι ξεχωρίζει για το πάχος του. Το ιταλικό «προσέκο», για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μπουκάλι 630 γραμμαρίων. Το προσέκο, όμως, και τα αφρώδη «ξαδέλφια» του έχουν το ήμισυ της πίεσης της σαμπάνιας, που δημιουργεί πίεση αντίστοιχη με εκείνη ενός ελαστικού αυτοκινήτου.
Ο σχεδιασμός της νέας φιάλης δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση, καθώς το μπουκάλι έπρεπε να είναι ικανό να αντέξει στις πιέσεις του προϊόντος, αλλά και να μπορεί να αντέξει την τετράχρονη διαδρομή από το σημείο εμφιάλωσης στο τραπέζι του καταναλωτή. Τα περισσότερα καινούργια μπουκάλια σαμπάνιας κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της ιστορικής υαλουργίας Saint Gobain, όπου λιωμένο κόκκινο γυαλί ρίχνεται από ύψος 7 μέτρων σε καλούπια όπου ψυχραίνεται από τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, ελέγχεται για ατέλειες και τοποθετείται σε παλέτες για αποστολή.Το νέο μπουκάλι δεν είναι ασφαλώς η μόνη πράσινη λύση. Πολλοί οινοποιοί στον κόσμο επιλέγουν πλέον ως συσκευασία πλαστικά δοχεία ή χάρτινα αδιάβροχα κυτία. Οι σαμπανοπαραγωγοί, όμως, δεν αναμένεται να ακολουθήσουν την τάση αυτή, καθώς σέβονται υπερβολικά την παράδοση και τους πελάτες τους.
milamouprasina


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2