aw2

Με ένα πρωτότυπο τρόπο τιμά σήμερα η Google την ανακάλυψη των φουλερένιων, τύπους μορίων με άτομα άνθρακα τα οποία θεωρούνται ως οι οργανικές μονάδες ζωής. Με το που μπούμε στη μηχανή αναζήτησης της Google βλέπουμε ένα μικρό άτομο να περιστρέφεται στο δεύτερο "ο" του λογοτύπου. Λίγο αργότερα αυτό παίρνει τη μορφή ενός σφαιρικού πλέγματος από περισσότερα άτομα.
Μετακινώντας απλά το δείκτη του ποντικιού πάνω από το λογότυπο μπορούμε να το περιστρέψουμε σε διάφορες διευθύνσεις. Με ένα κλικ εμφανίζεται μια λίστα με τα αποτελέσματα αναζήτησης γι' αυτό.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη βρετανική έρευνα τα φουλερένια δημιουργήθηκαν με τη συντριβή μετεωριτών πάνω στη Γη. Κάτι που ενισχύει τη θεωρία ότι η ζωή στη Γη ήρθε από το διάστημα. Συγκεκριμένα ο ερευνητής Peter Harris του Πανεπιστημίου Eeading αναφέρει ότι τα φουλερένια εντοπίστηκαν σε δείγματα από το μετεωρίτη Allende που έπεσε στο Μεξικό το 1969.
Τα φουλερένια είναι ένα σύνθετος τύπος σφαιρικού κυκλικού μορίου που θυμίζει μπάλα ποδοσφαίρου και αποτελείται από πολλές χιλιάδες άτομα άνθρακα. Εξαιτίας αυτού του σχήματος τους ονομάζονται και buckyballs. Είναι, όπως τα διαμάντια και ο γραφίτης, μια τροποποιημένη δομή του άνθρακα. Και αποτελούνται από άτομα του άνθρακα συνδεδεμένων σε δομές πενταγώνου ή εξαγώνου.
Αποδείχθηκε η ύπαρξη τους το 1985 από τους Harold Kroto, James Heath, Sean O'Brien, Robert Curl και Richard Smalley στο Πανεπιστήμιο Rice. Η διάμετρος ενός φουλερένιου κυμαίνεται μεταξύ 0,7 και 1,5 nm.
Η πρώτη δημοσίευση για τα φουλερένια είχε γίνει το 1970 τον από Ιάπωνα χημικό Eiji Osawa. Ο οποίος είχε προβλέψει θεωρητικά την ύπαρξη τους. Τότε τα αποτελέσματα των ερευνών του είχαν δημοσιευτεί στην Ιαπωνική γλώσσα γι’ αυτό και χρειάστηκαν 15 χρόνια για να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, στις 14 Νοεμβρίου 1985, από τους ερευνητές Robert F. Curl jr. (USA), Sir Harold W. Kroto (England) καιRichard E. Smalley (USA). Η οποία αποτέλεσε την αφορμή το 1996 να τους αποδοθεί το Νόμπελ Χημείας.
pcnea


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2